Светлата дупка и кръстът

Едно от местата с подкосяваща краката гледка. А точно там трябва да сте здраво стъпили на земята, защото падането не би свършило добре :)

Светлата дупка е една от пещерите покрай Търговище, която комбинира лесна достъпност с жестока гледка. Това обаче си идва с цена и тя е да сте много, много внимателни, защото няма предпазни парапети.

Гледката, която се открива, е към “Боаза” и хълмовете, на които е разположен Мисионис (Крумово кале). На стотици метри под вас колите са като малки точки, които се движат безшумно. А вие сте по-близо до звездите, отколкото до тях.

svetlata

Най-лесният начин да се доберете до това вълшебно място е с кола. Тръгвате от Търговище в посока София и малко след като навлезете в Боаза трябва да отбиете в дясно по пътя към каменната кариера. Пътят се вие нагоре и минава през самата кариера, това не трябва да ви обърква. Когато влезете в кариерата завивате вляво, а не вдясно. След около 500 метра излизате на едно относнително равно място и има лека отбивка вляво. Там трябва и да спрете – ще познаете мястото и по изградените маси и пейки.

Ето точни координати: 43°11’59.6″N 26°29’38.2″E

krust 2

От импровизирания заслон тръгвате към склона (посока юг) и ще видите пътеката, която започва да се вие надолу. Тя стига точно до пещерата.

На скалата над пещерата има поставен кръст, който се вижда от далеч и при спускането по пътеката може да ви служи като ориентир. Съветваме ви обаче да си спестите качването до кръста, колкото и да сте смели – не е безопасно.

Articles

Find More  

Бъдни вечер

Вървя по потъналата в коледни елхи и разноцветни лампи лондонска улица Оксфорд Стрийт и примигвам срещу блестящите прожектори, превърнали полумрачния зимен следобед в сияещ летен ден. Около мен, край витрините, като някаква дълга тъмна река, в която плуват човешки лица, тече тълпата. Отляво и отдясно витрините разиграват неонови игри, неизбежно придружавани от воя на високоговорителите, които бълват неспирно поп музика, …

Continue reading  

Сайтът на GoTargo стана на 1 година! :)

Мнозина я наричаха „налудничава“, казваха, че е хубава, но нямаха вяра, че ще потръгне. Е, идеята ни за създаване на туристически портал за област Търговище е факт и днес се навършва точно една година от обявяването на сайта ни – www.gotargo.com. Вече 365 дни работим без почивен ден и сухата статистика е: Над 3 000 авторски снимки; 387 – всички …

Continue reading  

За хляба с любов – новата пекарна на Силвия от Търговище

Кога за последно сте хапвали здравословен, вкусен и топъл хляб – от онзи, който трудно може да намерите в магазините? А виждали ли сте някога как се приготвя ръчен хляб? Е, вече в Търговище има такова място. „Истинският хляб се прави от сол, вода, брашно и нищо друго. Да правиш вкусен хляб далеч не е лесна работа. Но ако го …

Continue reading