Светлата дупка и кръстът

Едно от местата с подкосяваща краката гледка. А точно там трябва да сте здраво стъпили на земята, защото падането не би свършило добре :)

Светлата дупка е една от пещерите покрай Търговище, която комбинира лесна достъпност с жестока гледка. Това обаче си идва с цена и тя е да сте много, много внимателни, защото няма предпазни парапети.

Гледката, която се открива, е към “Боаза” и хълмовете, на които е разположен Мисионис (Крумово кале). На стотици метри под вас колите са като малки точки, които се движат безшумно. А вие сте по-близо до звездите, отколкото до тях.

svetlata

Най-лесният начин да се доберете до това вълшебно място е с кола. Тръгвате от Търговище в посока София и малко след като навлезете в Боаза трябва да отбиете в дясно по пътя към каменната кариера. Пътят се вие нагоре и минава през самата кариера, това не трябва да ви обърква. Когато влезете в кариерата завивате вляво, а не вдясно. След около 500 метра излизате на едно относнително равно място и има лека отбивка вляво. Там трябва и да спрете – ще познаете мястото и по изградените маси и пейки.

Ето точни координати: 43°11’59.6″N 26°29’38.2″E

krust 2

От импровизирания заслон тръгвате към склона (посока юг) и ще видите пътеката, която започва да се вие надолу. Тя стига точно до пещерата.

На скалата над пещерата има поставен кръст, който се вижда от далеч и при спускането по пътеката може да ви служи като ориентир. Съветваме ви обаче да си спестите качването до кръста, колкото и да сте смели – не е безопасно.

Articles

Find More  

Обработват чинарите в Търговище срещу вредителя дантелена дървеница

Започва обработка на чинаровите дървета в Търговище срещу вредителя дантелена дървеница. Третирането ще е в интервала от 00.00 часа до 04.00 часа на 29 август. Обработката ще се извършва с препарат „Фикам – ВП 80“ от специализирана фирма, с която Община Търговище има сключен договор. Препаратът не е опасен за хората. Ще бъдат третирани дърветата в централната градска част, като …

Continue reading  

Ти знаеш ли как се чака Маргарита?

Защото тя никога не идва навреме. Не нарочно. Просто за нея времето не съществува. Измислена категория е. Ако знае коя дата е, забравѝ да знае деня от седмицата. Никога не й се е получавало. Тя казва „до сряда, значи” и пристига в сряда. Все едно коя точно. „Добре, на 14-и”, кима и на 14-и е там (където и да е …

Continue reading  

Преподавател от Първо СУ участва в семинар за учители в Брюксел

Представител на Първо СУ “Свети Седмочисленици” бе един от петте български учители, които участваха на семинар в европейската столица Брюксел. Главен учител Боряна Ботева бе пратеникът на Търговище в събитието за преподаватели, участващи в Програмата за училища посланици на ЕП. В него се включиха 100 учители от 25 страни – членки на ЕС. По време на двудневното обучение, учителите участваха …

Continue reading