Светлата дупка и кръстът

Едно от местата с подкосяваща краката гледка. А точно там трябва да сте здраво стъпили на земята, защото падането не би свършило добре :)

Светлата дупка е една от пещерите покрай Търговище, която комбинира лесна достъпност с жестока гледка. Това обаче си идва с цена и тя е да сте много, много внимателни, защото няма предпазни парапети.

Гледката, която се открива, е към “Боаза” и хълмовете, на които е разположен Мисионис (Крумово кале). На стотици метри под вас колите са като малки точки, които се движат безшумно. А вие сте по-близо до звездите, отколкото до тях.

svetlata

Най-лесният начин да се доберете до това вълшебно място е с кола. Тръгвате от Търговище в посока София и малко след като навлезете в Боаза трябва да отбиете в дясно по пътя към каменната кариера. Пътят се вие нагоре и минава през самата кариера, това не трябва да ви обърква. Когато влезете в кариерата завивате вляво, а не вдясно. След около 500 метра излизате на едно относнително равно място и има лека отбивка вляво. Там трябва и да спрете – ще познаете мястото и по изградените маси и пейки.

Ето точни координати: 43°11’59.6″N 26°29’38.2″E

krust 2

От импровизирания заслон тръгвате към склона (посока юг) и ще видите пътеката, която започва да се вие надолу. Тя стига точно до пещерата.

На скалата над пещерата има поставен кръст, който се вижда от далеч и при спускането по пътеката може да ви служи като ориентир. Съветваме ви обаче да си спестите качването до кръста, колкото и да сте смели – не е безопасно.

Articles

Find More  

Преподавател от Първо СУ участва в семинар за учители в Брюксел

Представител на Първо СУ “Свети Седмочисленици” бе един от петте български учители, които участваха на семинар в европейската столица Брюксел. Главен учител Боряна Ботева бе пратеникът на Търговище в събитието за преподаватели, участващи в Програмата за училища посланици на ЕП. В него се включиха 100 учители от 25 страни – членки на ЕС. По време на двудневното обучение, учителите участваха …

Continue reading  

ДНИ НА МАЙСТОРА в магазини Баш Майстора

Специално за Вас в „Дни на Майстора“ ще намерете разнообразие от инструменти с най-големите намаления в магазини Баш Майстора за 3 дни! От ПЕТЪК 23.11 до НЕДЕЛЯ 25.11.2018 г., в магазини Баш Майстора ще намерите над 500 горещи намаления до 63% на най-големите марки инструменти и машини! Вижте всички промоции на машини и инструменти и очаквайте специалните предложения валидни само …

Continue reading  

Бъдни вечер

Вървя по потъналата в коледни елхи и разноцветни лампи лондонска улица Оксфорд Стрийт и примигвам срещу блестящите прожектори, превърнали полумрачния зимен следобед в сияещ летен ден. Около мен, край витрините, като някаква дълга тъмна река, в която плуват човешки лица, тече тълпата. Отляво и отдясно витрините разиграват неонови игри, неизбежно придружавани от воя на високоговорителите, които бълват неспирно поп музика, …

Continue reading