Парк на младежта „Юкя“

Среща с природата и спиращ дъха пейзаж, в който всеки ще се влюби – ето кои са предимствата на младежки парк Юкя. Като добавим и това, че е само на пет минути от центъра на Търговище, няма причина да откажете една кратка разходка. Дори в средата на работната седмица. Е, тръгваме ли?

Паркът „Юкя“ е едно от любимите ни места и в известен смисъл ни напомня на градините „Летенски“ в Прага, които имат сходна история. „Летенски“ се намират в северната част на Прага и за разлика от другите изключително добре поддържани паркове и градини, тези градини не са мръднали много от времето на соца насам. Съответно те не блестят със страхотни алеи, невероятна растителност, изумителни замъци и прочие. Но имат нещо съкровено – перфектната гледка към река Вълтава и десетките мостове по нея. Ако сте виждали едни чудесни снимки по залез от Прага, с реката и поне 3-4 моста, правени са от точно това място.

За Търговище тази роля има парк „Юкя“. Трябва да признаем, че той е много далеч като състояние дори от най-обикновените паркове. Когато ние се разхождахме, беше доста обрасъл, неподдръжан, част от инфраструктурата беше полуразрушена. Но когато се качите на върха му, разбирате, че всичко си е струвало. Защото гледката от там е най-добрата към града. А нощем… нощем катеренето до горе си е предизвикателство, но удовлетворението от видяното ще ви държи в продължение на дни 🙂

 

nighttargo

Точно на върха му има един кратер, където преди години е била поставена статуята на Конника. По-късно я демонтират, тъй като не се вписвала в архитектурното пространство, а художественото ѝ въздействие не било впечатляващо. В момента този монумент е поставен на скала, встрани от главния път София-Варна, в прохода Боаза.

На територията на парка има и спортна площадка. Там има баскетболно игрище, футболни игрища, малка скейт площадка, кът за малки деца. Едно чудесно място за спорт, като минус са единствено твърдите настилки.

parkpano3LOGO