Красивата природа в Антоновско привлича вече и чужденци

Красивата природа в Антоновско привлича вече и чужденци. Предимствата на региона – близостта с Предбалкана, чистият въздух и девствените кътчета, вече са забелязани и от чужденци, разказа за БТА кметският наместник на Стеврек и Чеканци Ружди Хабилов.

В общинската управа има информация, че германец с български корени изкупува къщи в село Чеканци, с намерението да инвестира в селски и в културен туризъм. Новият жител на Чеканци – Ернст Трифон Юде, е пенсиониран зъболекар и любител художник. Изкушен от природата, идеята му е да организира пленери за германски художници или ценители на изобразителното изкуство, каза Хабилов. По думите му по време на пребиваването си в селото чужденецът споделил, че е впечатлен от архитектурата на старинните къщи с основи от зидан камък и дървен втори етаж.

Макар и вече рушащи се, къщите тук се продават от 5 000 лева до 15 000 лева, в зависимост от състоянието им. Докато в Стеврек имотите започват от 10 000 лева, допълни кметският наместник. По думите му вече има няколко къщи, закупени от жители на Балчик и Варна, които заменят шума на морето с тишината на Балкана и ромола на стеврешката река.

“И ако жителите на Чеканци днес са не повече от 30, то тези на Стеврек са близо 400. В селото има детска градина и училище – което значи, че има живот. Местните хора макар и да работят в чужбина, инвестират в бащините си имоти, с идеята да се върнат и останат тук до старини – сред зеленината на стеврешкия Балкан и потопени в историята на края си. Защото Стеврек, освен с красива природа – вирчета на Стара речка за любителите на риболова; бързеи за рафтинг и кътчета за усамотения с барбекю и беседки, посреща и с забележителности: като стария Римски мост, датиран от Х век, изградената еко-пътека “Стара река”, която води към старината. Разположена между селата Стеврек и Богомолско, екопътеката е колкото закътана в прохладните гори и планински извивки, толкова и достъпна от близките автомобилни пътища”, разказа Хабилов.

Прочетете повече за:

 Екопътека “Голямата река” 

“Римски мост” 

Къща-музей на художника Янаки Манасиев

 

В обхвата на община Антоново влизат общо 62 населени места. Така тя се нарежда сред тези с най-много села, най-разпръснати из територията й и отдалечени от общинския център. В 15-тина от тях обезлюдяването е трайна тенденция и днес тук са останали да живеят по двама-трима души. Всичко това ги прави трудни за “обгрижване”, но се справяме и зиме, и лете, каза за БТА кметът на Антоново Хайредин Мехмедов. Той допълни, че въпреки красивата природа на региона села в Антоновско обезлюдяват. Основната причина за напускането на родните места е липсата на препитание и преселването на хората към по-големите градове или извън страната, отбеляза Мехмедов.

Пример за безлюдно село е Долна Златица, обитавано от четирима души в напреднала възраст, които са и трудноподвижни, разказва кметският наместник Бинна Адем, отговаряща за три населени места с население 26 души – Долна и Горна Златица и Пиринец. “Преди години тукашните хора се занимавали с животновъдство, днес малцината останали гледат по някоя кокошка в двора си или овца. В градините си сеят зеленчуци, които да ползват в ежедневието си, защото в селото няма магазин”, обясни Адем.

Кметът на Антоново Хайредин Мехмедов допълни, че кметските наместници са всичко за хората в обезлюдените места: и доставчици на стоки от първа необходимост, и аптекари, и душеприказчици. Всеки понеделник те им закупуват продукти от Антоново, за да изкарат седмицата. Останали са тук, защото милеят за родния дом, не го напускат, въпреки трудностите и рушащите се къщи, посочи кметът Мехмедов.