Историята на един от търговищките символи – градския часовник

Старият градски часовник не е само механизъм, който показва времето. Той е емблема и част от историческото наследство на Търговище.

Близо 80-годишна е историята на градския часовник в Търговище. Монтиран е на покрива на един от архитектурните символи на града – сградата на банка ДСК. Намира се на централния площад, точно до шадравана с делфините. Мястото е емблематично за Търговище. Поколения търговищенци си уреждат срещи под часовника и сверяват времето си с познатия камбанен звън. Отмереният му звук отеква на всеки кръгъл час, но малко са хората, които вдигат поглед нагоре. Още по-малко са тези, които знаят историята на стария часовник.

13-1200x795

Часовникът е монтиран на покрива на бившата Популярна банка няколко години след построяването й през 30-те години на миналия век. Идеята е осъществена с помощта на дарител. Механичното устройство е закупено от Швейцария и пристигна на гара Пловдив на 26 февруари 1936 г. Това е датата, изписана на товарителницата. Следи от етикета още стоят на дървения корпус на часовника.

Часовникът е с три циферблата, обърнати на изток, север и юг, с диаметър 1 метър. Оригиналното и сложно механично устройство било поставено върху гредореда на банката, но 500-килограмовото му тегло създавало несигурност и опасност от пропадане. Трудна била и поддръжката му. Едно навиване на механизма било достатъчно да работи две денонощия и после спирал. Решението на проблема било часовникът да стане електронно-механичен.

Новият механизъм е изработен през 1983 г. от Мирослав Мирчев, който дори не е часовникар, а инженер-физик. В Търговище го познават като учител по физика и именно той е човекът, който дава живот на емблематичния за града часовник. Днес, старата механична система е в хранилището на историческия музей.

31-1200x802

През 1981 година Търговище се сдобива с още един, изцяло електронен часовник. Той е монтиран върху сградата на бившия градски универсален магазин в навечерието на 9-ти септември. Конструиран е от Мирослав Мирчев след близо година доброволен труд.

12903961_1246687635345903_720585244_o

Като награда Мирчев е получил поздравителен адрес от Общината, но не това е важно за него.

„Причината да направя тези часовници е една особена симбиоза между любовта ми към техниката и любовта към моите съграждани.  Като младеж на двайсет и няколко години чувствах една особена амбиция, че трябва да направя нещо за града си, нещо, което мога.“ – казва той.

Размерите на електронния часовник са уникални – дълъг е над 7 метра, а на двата му циферблата са монтирани общо 600 крушки. Предстои те да бъдат заменени със светодиодни излъчватели.