Земеделската банка - един от символите на Търговище

Давана е за пример като образец за банкова сграда от началото на 20 век

Земеделска банка ТърговищеЕмблематичната за Търговище сграда на Земеделската банка се намира в центъра на града и е архитектурен образец. В началото на миналия век я проектира арх.Стойко Иванов, който завършва в Мюнхен през 1903 г. Находчивият архитект комбинира неокласически и барокови похвати и така създава сграда, която се изучава и днес. Снимки на банката са поместени в учебниците по история за шести клас. Давана е за пример като образец за банкова сграда от началото на 20 век.

Тогава, преди повече от 100 години, банката е била в центъра на т. нар. български пазар. От там започвали и дюкяните в чаршията, която се намирала в днешната градска градина до централния площад. Пред банката се провеждали много масови мероприятия.

Строежът й е започнал през 1912 г. като бил предвиден да завърши за две години. Наводнението през 1914 г. забавя изпълнението и банката официално е открита през 1915 г. Днес е предвиден цялостен ремонт, като част от културната инфраструктура от инвестиционната програма на Община Търговище.

Земеделска банка Търговище