Етнографски капански комплекс в село Садина

Поповският край е пълен с изненади. Поредната открихме в село Садина

Садина е живописно село, скрито в пазвите на голяма котловина по поречието на река Малки Лом. Намира на 18 км. от Попово и примамва туристите с красиви гледки и възможност за пешеходни преходи. Садина е  едно от малкото запазили самобитността си капански села с богато минало и съхранени традиции.

Капанци е название на най-голямата етнографска група българи, живеещи в Разградска и Търговищка области. Приема се, че са най-старото и най-чисто българско население спрямо останалите групи в района. Имат интересни обичаи и традиции, които с радост демонстрират с повод и без повод. През август в Садина правят голям събор, на който канят всички, които имат корени в селото. Гостите могат да отседнат в традиционна капанска къща и да научат всичко за някогашния бит и поминък на местните хора.

sadina_7

Етнографски капански комплекс предлага в най-пълна степен, онова, което наричат селски туризъм. Възстановен и подържан с много желание от местните, той осигурява всичко необходимо за пълноценния отдих. Най-хубавото е, че туристите тук са малко и човек може егоистично да се наслади на цялото внимание на домакините. А те са готови да направят много за своите гости. Изкушават ги с най-различни капански вкусотии, приготвени с пресни продукти от домашното стопанство. Най-известни са капанските гюзлеми, както и сухите чушки пълни с ориз и булгур, казват им „раки“. „Плакета“ е баница с подсирено овче мляко, а „пилцета“ са постните лозови сърми.

Специално за посетителите се организират събития и фолклорни анимации. Местните пазят ритуали като Лазаруване, Сурва, Пеперуда, Герман и са готови да ги демонстрират или да говорят с часове за тях. Разказаха ни, че Герман е човече, което бабите правят и го заравят в дол с течаща вода, за да предизвикат дъжд.

sadina_10

Гостите си тръгват от Садина отрупани с подаръци – капански пешкири, китки против уроки, нашити на ръка кърпи и други ръкоделия, изработени от садинските баби или от децата от местното училище.

Много, много може да се говори за особеностите на капанци – за техния дух, за различните диалект, музика, бит, обичаи и традиции, но най-добре е всичко това да се види на живо.

Полезна информация: Архитектурно етнографски комплекс в село Садина е отворен целогодишно. Разполага с 16 легла, оборудвана туристическа кухня, зала с камина, външно барбекю и лятна градина с около 60 места. В двора има сцена за събития и детски кът. Цените са 15 лв. на легло.

Телефон за връзка: 0878 675 867

GPS координати на Садина:  43.483330,26.289260

Вижте и снимки на комплекса: