Екопътека „Голямата река“

На 20 километра южно от Попово, по поречието на красивата и живописна долина край Буюк дере (Голямата река), е изградена екопътека с дължина 13,5 км. Тя е разположена между селата Иванча и Долец. Разстоянието от Търговище е около 70 километра.

Разположена на естествената граница между Балкана и Дунавската равнина, екопътека „Голямата река“ е любимо място за ценителите на девствената природа. Всяка година стотици туристи минават оттук, за да се насладят на уникалната комбинация между вода, скали и растителност.

Зареждащи и красиви гледките, които се променят буквално след всеки завой на реката. В началото водите й са спокойни и бистри, а надолу се разливат в дълбоки вирове, бързеи и малки водопади. Преди години, придошлата вода е съборила един от дървените мостове и достигането до отвъдния бряг може да се окаже нелека задача.

Голямата река_1

Освен красиви панорами, по бреговете на Голямата река има безброй  удобни места за изграждане на палаткови лагери. Има и волейболно игрище, наблюдателна кула и водна тепавица, която освен за пране, може да се използва и като джакузи.

Голямата река_5Волейбол, колоездене, разходки, събиране на билки, наблюдения на редки растения, риболов, приготвяне и дегустиране на местни екопродукти, участие в традиционни чествания, пране на валявица, нощувки на открито…накратко: Голямата река предлага всичко необходимо за едно подобаващо презареждане сред природата. Освен това е чудесно място за бягство от летните жеги.

Координати: 43°12’53″N   26°11’49″E