Дервентска пещера край Търговище – с най-богатата колония от прилепи

В Североизточна България най-много прилепи има в Дервентската пещера. В нея живеят колонии от стотици екземпляри.

На южния склон на Преславска планина, в землището на село Пролаз, се намира най-дългата и най-красива пещера в района на Търговище – Дервентската пещера. Тя е една от малкото в този край, известна освен с големината си, и с богатството на вторични пещерни образования. През 1978 г. е обявена за природна забележителност.

Характерно за пещерата е наличието на страшно голяма популация от прилепи.

Прилепи

 

Достъпът до Дервентската пещера е сравнително лесен. Входният й отвес е оборудван с желязна стълба. От дъното му в дясно започва 100-метрова тясна галерия с малки уширения, която извежда в т.нар. Голяма зала. Тя е дом на стотици от летящите бозайници. В ляво има лабиринт с няколко по-малки зали, в които също живеят прилепи.

Най-интересните хоризонтални пещери в Търговищко са три  – Марината дупка, Водната пещера и Дервентската пещера. Достъпът до първите две е свободен, но на входа на Дервентската пещера има метална решетка с катинар. Ключът за него е в хижа „Младост“.

derventska

Описание на достъпа: Най-удобен изходен пункт е село Пролаз, разположено в началото на Дервентския боаз на пътя Омуртаг – Търговище. От източния край на селото продължавате срещу течението на малка (най-често пресъхнала) река. Подминавате каменната кариера в ляво и веднага след нея се изкачвате пак в ляво по склона. Навлизате в дола над кариерата, по който върви малка пътечка за х. Младост, маркирана с червена боя. По нея може да се дойде и от хижата, за около час. Продължавате нагоре по дола около 600 м и в дясно на 30 м (веднага след излизането от дола) търсите входа на пещерата. Това трябва да ви отнеме около 15 минути.

Снимки: Валентин Княжевич