Авиационно-космически парк в град Омуртаг

Открит музей, посветен на авиацията и космонавтиката е една от туристическите атракции в Омуртаг. Можете да я разгледате докато пътувате.

Омуртаг е разположен в североизточната част на страната, само на 20 км от областния център Търговище. Наричат го „Звездното градче“ заради това, че тук е роден вторият български космонавт Александър Александров, който през 1988 г. лети на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5“.  Негова е и идеята за изграждане на авиационно-космическия парк.

Комплексът се намира на възвишение край главния път София – Варна и туристите могат да разгледат експонатите докато пътуват. Изложени са три вида самолети – МИГ-19, МиГ-21 и СУ – всички пилотирани от Александров.

Самолети - изтребители

Самолети – изтребители

В необикновената експозиция под открито небе ще видите и зенитно-ракетната установка М-11. Тя става известна на света на 1-ви май 1960 г., когато руските въоръжени сили свалят американския U2 – събитие, смятано за начало на ново противопоставяне между великите сили Русия и САЩ в онези времена.

Ракетно-зенитна установка М-11

Ракетно-зенитна установка М-11

До ракетната установка е изложена и радио-локационна станция „Звезда”. Тя е служила за откриване и прицелване на въздушни обекти.

Радио-локационна станция Звезда

Радио-локационна станция Звезда

В историческия музей на Омуртаг можете да видите и скафандъра на Александър Александров – дубльор на първия български космонавт и впоследствие вторият българин полетял в космоса.

Скафандър - Александър Александров

Скафандър – Александър Александров