„Чудото на четенето“ се сбъдна отново в Търговище

Десетки души четоха и обсъждаха прочетеното в третото литературно събитие на GoTargo.

В края на декември 2015 г. организирахме „Окупирай библиотеката“ в Търговище и много хора ни смятаха за луди, бяха убедени, че няма да има интерес. Всъщност дойдоха над 40 души, предимно млади хора, и два часа бяхме потопени в магията на четенето и обсъждане на прочетенето. Заради това на 14 февруари решихме отново да поканим на литературно събитие – „Думи. Вино. Свещи.“. Него ще опишем само с думите на две момичета, които прочетоха свои творби тогава – „Не можем да повярваме, че в Търговище се случва нещо толкова хубаво.“.

kniginabara29

Е, кой бяга от хубавото? Заради това няма и месец по-късно се събрахме отново – на 4 март, за „Книги на бара“. Превърнахме любезните домакини от кафе-бар „Акцент“ в Дядовата ръкавичка на четящите и се наложи да внесем допълнително столове, за да се съберем.Специално за събитието бяха дошли хора от София, Варна, Велико Търново и др. Включително специалните ни гости – Драго Симеонов, радио и тв водещ, и София Маринкова, актриса.

Всеки донесе книга от вкъщи, остави я на бара и взе донесена от друг. Целта на това бе всеки да прочете нещо, което иначе едва ли би. Последва 23-минутно четене /20 + 3 минути продължение по желание на народа 🙂 /, гарнирано с приятна музика и чудесно търговищко червено вино, предоставено от Ивайло Първанов.

kniginabara19

 За да се получи по-пълноценно обсъждане, оформихме три групи. И като се почна, та едва-едва приключи след почти три часа! Всеки разказа с няколко изречения какво е прочел, какво му е харесало и какво не. Най-приятното и полезното беше колко добре се допълвахме – един е зачел книга, която друг е чел до края, трети е гледал филма, четвърти прави връзка с друго произведение и/или автор. Разбира се, обсъдени бяха и други теми. И най-важното – форматът на следващото събиране на книголюбци в Търговище. Защото изобщо нямаме да спираме 🙂


 

Какво е това „Чудо на четенето“ ли? То е прелестно описано от Георги Господинов (един от най-успешните и обичани съвременни автори в България, имаше три негови книги на събитието) в предговора на учебника по литература за шести клас и отлично пасва на това, което се случва по време на събитията ни:

Ако не четете този текст, той не съществува. И това е първото чудо на четенето. Всяка книга, която стои затворена в библиотеката, е като онова спящо царство от приказката. Ако отвориш книгата и зачетеш малко, царството оживява. Има някаква магия, която се получава от срещата на поглед и буква. От тази целувка между окото и написаното чудото се случва. Първото, което искам ти кажа, лично и тихо, е, че имаш да събуждаш толкова много книги от съня им. Приеми го така, между нас казано, като малък подвиг. Ти си тази, която събужда книги. Ти си този, който събужда книги. А събуждащият книги събужда светове.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>