Четенето като забавление – десетки “окупираха” библиотеката в Търговище

Първото събитие, което GoTargo организира в Търговище

Раят сигурно е библиотека, пълна с хубави книги и готини хора. Такива мисли ни се въртят, след като вчера 22 декември, прекарахме в пълно блаженство два часа в Регионална библиотека “Петър Стъпов” в Търговище. Поводът бе първото събитие, което ние, екипът на GoTargo, организирахме. Нарекохме го “Окупирай библиотеката” и целта му беше да покажем на хората, че библиотеката може да е място, където да съчетаем по много приятен начин четенето, ученето, забавлението, общуването с готини хора. Както и, че не изисква много, за да разнообразим деня си с нещо едновременно интересно и смислено.

occupy librari targo

И се получи! При това дори по-добре, отколкото си представяхме. В уречения час, с усмивки и любопитство какво точно ще се случи, дойдоха почти 40 души – от прекрасното момиченце, което все още не може да чете, но ентусиазирано разглеждаше книжки, до 90-годишният учител, който е сред най-редовните посетители на библиотеката и ежегоден дарител. Всички те бяха посрещнати с чудесен жест от страна на библиотеката – получиха безплатни читателски карти за 2016 година.

Окупирай библиотеката, Търговище 4

След това Ани, нашата Ани, им обясни каква е идеята на събитието, запозна ги с регламента и започна екшънът! За три минути участниците обиколиха между лавиците с купища книги и избраха по една. В празнично украсената читалня всички размениха книгите си и така всеки се сдоби с четиво, което не е избрал сам. Новите запознанства бяха не само с хората, а и с книгите 🙂

Окупирай библиотеката, Търговище 1

Четенето продължи 30 минути, а след него оформихме две групи, седнали в кръг, за да стане по-удобно за дискусия. Едната група дори се настани върху мекия мокет. Непринудената и уютна обстановка предразположиха всички и разговорът тръгна като по вода. Всеки сподели с няколко изречения за какво става дума в неговата книга, какво му е харесало и какво не, дали би я дочел. Без притеснение и със завидна увлекателност, държим да отбележим.

 

 

Окупирай библиотеката, Търговище 11

Получи се толкова приятно, че отворихме и други теми, вълнуващи четящите хора. Всеки сподели дали прочита докрай книга, която не го е грабнала в началото, как избира следващото си четиво, как предпочита книгата – в електронен или хартиен формат, в превод или оригинал и пр.

Окупирай библиотеката, Търговище 12

Най-хубавото и показателно е, че завършихме събитието с обсъждане на следващото издание на “Окупирай библиотеката” и дори мераци за основаване на литературен клуб. Прекрасно е, че ентусиазмът завладя не само участниците, а и чудесните хора, които работят в библиотеката и ни посрещнаха изключително сърдечно, оказвайки пълна подкрепа. Дано все повече библиотеки в България изглеждат като тази в Търговище и имат такива екипи.

Искрено благодарим и на Стамен Стаменов, собственик на празнична агенция “Хепи дей”, който осигури коледната украса, на Ивайло Първанов, погрижил се за почерпката и на Иван Колев от www.itarmedia.bg за снимките и хубавия материал. Поредно доказателство колко добри хора има в нашия град 🙂

Сега се насладете на галерията със снимки, която е неоспоримо доказателство, че думите на Георги Господинов са верни – “Четящият човек е красив.” 🙂

 

За десерт ви представяме нашия книжен Франкенщайн 😀 Всеки “окупатор” извади едно произволно изречение от своята книга и го записа на листче. Ние събрахме всички в един текст, без абсолютно никакво напасване и ето какво се получи (има големи бисери – и мъдри, и много смешни):

 

Това, сине, е само една утеха, защото си белязан със знака на смъртта.

Позволи си само една въздишка преди да се усмихне бодро и професионално и да помогне на останалите да поканят всички гости в залата на приема.

Историята, в общоприетия смисъл на думата, е по-скоро човешка дейност, отколкото „научно” занимание, понеже с нашите сетива не можем непосредствено да се докоснем до миналото.

Покрай някои необходими думи чуждици в българския език се срещат и редица излишни чужди думи, които без всякакъв смисъл изместват ясни и хубави домашни думи.

Само че не беше достатъчно бърз и Мириам видя – порив на вятъра раздели спускащите се като завеса клони на плачещата върба и Мириам съзря гледката под дървото – преобърнатият стол с правата облегалка, закачено на вискок клон въже и поклащащата се на него Нана.

„Аз не вземам предплата, за услугата се плаща, след като вече е направена”, каза тя.

Тя беше заминала за Мичиган, за да участва в предизборна кампания на баща му.

Не се тревожи, веднага щом се върна в Португалия ще дойда да те видя.

Райдър предизвика Лиъм на състезание с видеоигрите, докато Глупчо и двете кутрета обикаляха наоколо, боричкаха се и тайничко молеха за храна.

Приятелското отношение е част от ритъма на живота в един малък град.

Няколко минути, разбита и напълно обезсилена, легнах на леглото, без да съм в състояние да помръдна.

Животът е музикален инструмент и трябва да се научим да свирим на него.

Националсоциализмът по същество е античувство и то се подхранва и угоява от омразата и озлоблението срещу други национални групи и особено срещучуждите управници на една покорена страна.

Малкият Панчо е бил сам…не е имало кой да му каже, че няма да успее.

Трябва ли тези, които са вършили добрини да желаят смъртта?
– Да.

Отвори капачката и ще можеш да изпиеш бирата.

Това е изкуство, Ортане, велико изкуство.

Въпросът, разбира се, е защо?

Госпожо, нима не разбирате, че не ни остава време дори да си вдигнем гащите!

Щастието се усмихна на Иво след по-малко от 30 минути.

В областта на модата съществува растеж, еволюция, в нея се съдържа един от най-важните белези – навярно най-важният – за нравите, обичаите и начина на живот през всяка епоха.

Историята на човечеството е толкова удивителна и разнообразна, че загадките ѝ стряскат нашето съзнание.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>