Хората от Търговище очакват морал и отговорност от евродепутатите

Според проучване за периода 5 – 12 април 43 процента от българите ще гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент. Около 30 на сто не са решили за кого ще дадат гласа си. Това са хора, които могат да излязат и да променят изборния резултат, не е изключено обаче да си останат вкъщи.

Право да гласуват и да се възползват от преференциалния вот за следващия Европейски парламент имат българските граждани, които са живели през последните три месеца в България или в друга държава членка на Европейския съюз.

Двадесет дни преди евровота разговаряме с ръководителя на Център „Европа директно” – Росица Василева за нагласите на хората от региона на Търговище и какво би ги мотивирало да гласуват.

Приключи обиколката Ви в региона на Търговище. Какво прави впечатление по-малко от месец преди вота?

В продължение на два месеца екипът на Европа директно се срещна със стотици хора от различни населени места в Търговищка област. Срещите бяха с разнообразна аудитория – млади и не толкова млади, работещи и безработни, предприемачи и ученици, които за пръв път ще гласуват, и много други. Основните акценти в разговорите бяха предстоящите избори за Европейски парламент, дейностите на мрежата „Европа директно” и дискусия за това каква Европа искаме.

Към какво хората проявяват най-голям интерес?

Предпочитат дискусиите – имат нужда да разговарят, да задават въпроси, да предлагат важни за тях неща, да споделят, да бъдат изслушвани. Говорихме за успехите и предизвикателствата в актуалното развитие на Европейския съюз.

Младите се вълнуват от възможности за пътуване и обучение, чувствителни са към опазването на околната среда, към опазването на външните граници на ЕС. По-възрастните обръщат внимание на двойните стандарти на някои стоки, на източването на еврофондове.  Пенсионерите очакват повече солидарност в ЕС, вълнуват ги темите за здравните и социални услуги в Европа, за миграцията и това как да задържим младите хора в България.

И изводите след тези дискусии са?

Нашите съграждани виждат България като част от европейското семейство. Те проектират бъдещето си през европейското бъдеще на страната ни. И, съответно, имат своите очаквания към Общността.

Хората искат спокойна, свободна, единна Европа, с грижа към своите граждани, солидарна и без двойни стандарти.

А каква е представата на търговищенци за българския евродепутат?

Като запиташ какви са очакванията към нашите представители в ЕП, най-често в отговорите присъства думата „морал”. Хората искат интелигентни и отговорни представители в ЕП, които да работят за обществения интерес, хора, които могат да водят нормален, спокоен и смислен дебат.

Къде можем да открием повече информация за изборите?

На страницата на Европейския парламент – http://www.europarl.europa.eu;  на интерактивния уебсайт „Какво прави Европа за мен“ – www.what-europe-does-for-me.eu/bg може да се запознаете с дейността на ЕС във всеки регион и град и да откриете общ преглед на политиките на ЕС, които засягат здравето, ежедневието и др. А в платформата www.thistimeimvoting.bg всеки може да заяви готовността си да гласува и да се присъедини към 150 хиляди доброволци във всички държави членки, които са се записали и са се ангажирали да убедят и други да гласуват на европейските избори. Там може да се намери и информация за събитията, посветени на изборите във всяка страна-членка.

Вие какво бихте казали на хората, за да ги убедите да гласуват?

Това е възможност на гражданите на България и в частност Търговище да определят кои да са политиците, които да вземат решения на европейско ниво от тяхно име.

Европейският съюз, неговите постижения и ценности не са даденост, а резултат от дълги усилия, компромиси и взаимодействия, които ежедневно трябва да бъдат защитавани от нас – хората, които вярваме в тях.  И предстоящите избори са времето и мястото за действие на всеки от нас.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>