Неда Антонова беше специален гост на учениците от Първо СУ

Писателят Неда Антонова беше специален гост на представителната изява на клуб „Слово“ към Първо СУ „Свети Седмочисленици”. Повод за това стана книгата й „Царица Елеонора Българска”, с която беше свързана и темата на занятието, водено от ръководителя на клуба Керанка Петкова.

Учениците, добре запознати с документалния роман, бяха подготвили няколко теми.  В тях представяха различните гледни точки на героите, които разказват за „коронования ангел на България”. Същевременно споделиха и своите разсъждения върху динамичния образ на царицата и как той е изграден от трите героини.

Неда Антонова изслуша всички презентации и изрази удовлетворение, че младите хора умеят да вникват в посланията на текста. Тя каза, че участниците в клуба умело боравят с езика, за което ги поздрави.

След това разказа накратко с какви перипетии се е сблъскала докато пише книгата. Набързо пропътува няколко хиляди километра до Германия и Русия, откъдето всъщност набавила информация за Елеонора.

„Това е една от най-важните фигури в историята ни, а за нея е оставен ред и половина текст”

– сподели авторът.

С вълнение тя разказа за участието на Царицата във войните редом до обикновени сестри във военно-полевите болници. Учениците се впечатлиха и от разказа за това как Елеонора продала личните си бижута, за да спаси Боянската църква. Неда Антонова сподели и други подробности, както и припомни различни факти от творбата си.

В края на тази вълнуваща среща Неда Антонова подари на училищната библиотека екземпляр от книгата. Тя препоръча на младите хора да се запознават първо с българските автори и да търсят книги свързани със страната, а след това да изучават света.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>