24 забележителности от Търговищко са в регистъра на туристическите атракции

В електронния регистър ще намерите важна информация за вашето пътуване

24 обекта на територията на област Търговище са включени в електронния регистър на туристическите атракции в България. Базата данни е изготвена от Министерството на туризма и представя къде се намират най-популярните обекти във всяка община, как може да се стигне до тях, има ли места за настаняване наблизо, както и различните атракции, които могат да се видят.

Сред забележителностите на Търговище са двата православни храма, както и джамията, археологическата експозиция и Хаджиангеловата къща, където е подредена етнографска музейна сбирка, Славейковото училище, както и къщата на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов. Парка “Борово око” и Художествената галерия също са между туристическите атракции. Не на последно място като забележителност е посочена късноантичната и средновековна крепост Мисионис край града.

Повече за тях прочетете тук:

храм “Успение Богородично”

храм “Св. Иван Рилски”

“Сахат Джамия”

Археологическа експозиция

Хаджиангеловата къща

Славейковото училище

Къща-музей на Никола Симов

Крепост Мисионис

В община Антоново регистрираните обекти са 4. В самия град се намира паметникът-костница, който представлява архитектурно-скулптурен ансамбъл “Клада”. Другите забележителности са Националният детски комплекс в Ястребино, “Константин Тепе” в село Малоградец, както и екопътеката „Стара река”.

Попово може да се похвали със своя музей, както и с обновената крепост “Ковачевско кале”, която привлича все повече посетители и предлага екскурзовод и аниматори.  Общината предлага още екопътека разположена в землището на селата Долец и Иванча, която преминава по течението на Голямата река. Други атракции на региона са Капанският архитектурно – етнографски комплекс в село Садина, язовир „Каваците” и тракийската куполна гробница край село Гагово.

За туристическите обекти в Попово прочетете тук:

Исторически музей Попово

Крепост “Ковачевско кале”

Капанският архитектурно-етнографски комплекс в село Садина

Екопътека “Голямата река”

Тракийска гробница до село Гагово

Опака може да се похвали със средновековния скален манастир край село Крепча и Извора на победителите, който се намира северозападно от града и предлага редица атракции за посетителите си.

Скален манастир край с. Крепча

Община Омуртаг е записала в регистъра на туристическите атракции уникалния си авиационен парк и местния исторически музей.

Авиационно-космически парк 

Исторически музей Омуртаг

Първият онлайн регистър на туристическите атракции включва 3300 музеи, манастири, храмове, крепости, скални образувания и подобни обекти в цялата страна. Предвижда се много скоро платформата да има и версия на английски език.

Разгледайте регистъра на туристическите атракции в България тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>