На 14 август Ески Джумая е преименуван на Търговище

 

На 14 август 1934 г. в Държавен вестник е обнародвана Министерска заповед, с която град Ески Джумая е преименуван на Търговище.

Няма точни данни за възникването на града, но археологически находки  сочат, че тук живот е имало още през медно-каменната епоха. В околностите на град Търговище са открити останки от тракийски селища, селище от римската и от ранно-византийската епоха. Старото му име – Ески Джумая (Стар Пазар) за първи път се среща в данъчния регистър на Османската империя през 1573 г., когато градът е под османско владичество.

В края на 20-те години на ХХ век обществеността в Ески Джумая надига глас за преименуването на града. Интересно е, че почти никой тогава не одобрява името Търговище, тъй като не звучало благозвучно. Изказват се мнения градът да се кръсти Разбойна, Маринград, Мизия, Сборино, Славейково, Липовград, Липена, Китен. В крайна сметка комисия от историци, общественици, журналисти и граждани предлага новото име на града да е Търговище, което е най-близко до буквалния превод от турски език на Ески Джумая – стар петъчен пазар, тържище, сборище и се свързва с търговската насоченост на града.

targovishte-ime

Информация и снимка: РИМ – Търговище

Вижте още: 

Една легенда за Търговище

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>