Шекспир в оригинал звуча в Търговище

С “To be, or not to be, that is the question” започна литературната вечер в книжарница Хеликон – Търговище. Събитието е по повод Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. На тази дата се е родил и след 52 години е починал големият творец Уилям Шекспир.

Книжарите поканиха да им гостуват посланиците на Европейския парламент от Първо СУ „Свети Седмочисленици” и шестокласници от същото школо. Те четоха в оригинал и превод цитати от „Хамлет” и „Ромео и Жулиета” на Шекспир.

Празникът мина под знака на Шекспир, а изненадата дойде с изпълнението на „Дон Кихот” на Мигел де Сервантес, който бе прочетен в оригинал – на испански език, което се случва за първи път в Търговище.

Попитахме учениците защо е важно днес, когато сме в плен на съвременните технологии, да четем книги? Ето какво ни отговори Ванина Стефанова: „На първо място книгата ни дава много съвети – можем да научим нови неща за живота, книгата ни дава всеки път ново преживяване, ново забавление, тя е откъс от реалността, когато имаме нужда.”

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>