Чудотворна икона на Богородица пристига днес в Търговище

Чудотворната икона на Божията Майка „Одигитрия Байталска“ пристига днес в Търговище.  Светинята от Украйна ще бъде изложена за поклонение в храм „Успение Богородично“ в града.  От 11 ч. там ще бъде отслужен и молебен, съобщиха от Варненската и Великопреславска митрополия.

Храм “Успение Богородично”

Чудотворната икона се съхранява в манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ в село Байтали, Одеска област, откъдето е и името ѝ „Пътеводителка Байталска“. Години наред е била изгубена и е открита през 2005 г. Според преданието преди 200 години манастирът е бил опожарен и монасите са я скрили, за да я запазят.

Известни са немалко чудеса, които са се случили след молитви към „Одигитрия Байталска“ в различни градове като Киев, Одеса, Москва и др. Много са били бездетните семейства, които след молитва пред иконата се сдобиват с деца. Много болни деца получават изцеление от различни заболявания след молитвите на техните родители. Даровете, които са окачени пред иконата, показват една съвсем малка част от чудесата, които са се случили. Свещеническите кръстове засвидетелстват, че и много духовници са получили просимото от Божията майка.

Иконата беше тържествено посрещната в Катедралния храм „Успение Богородично“ в град Варна на 27 януари, след което посети различни градове в епархията.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>