Холандско семейство живее щастливо в Мировец

Вече пет години Херман и Моник живеят щастливо в България. Те идват от град Утрехт в „ниската земя” и твърдят, че няма по-добро място за живеене от малкото село край Търговище.

Преди десет години попаднат на специално изложение, което представя различни региони по света. Идеята на шоуто е да покаже дестинации, които хората да изберат за втори дом.

„По това време брат ми имаше къща в Унгария и предложих на Херман да погледнем източната част на Европа” – спомня си Моник. Тя обаче среща съпротива от страна на съпруга си: „О, не! Не искам и да чуя за Източна Европа” – отговаря й той. Към днешна дата Херман обяснява реакцията си с представата, която имал тогава за тази част от континента. „Мислех, че тук хората живеят още в комунистически режим и няма какво толкова да се прави” – спомня си още холандецът.

Все пак решават да опитат и идват в североизточния регион за пет дни, през които обикалят различни места. Още тогава разбират, че България се различава безкрайно много от представите им и буквално се влюбват в това ъгълче на стария континент.

„Най-много от всички места ни хареса Мировец. Тук е спокойно, има хубава гледка, а тишината и чистия въздух са незаменими” – казва Херман. За него няма по-добро място, на което да изкара времето след пенсионирането си. В Холандия е работил като психолог – специалист в работата с аутисти. Занимавал се е и с хора с различни ментални проблеми. Половинката му Моник също е работила с хора. Първоначално преподавала в училище за медицински сестри, а после се насочила към професия, която е непозната за нас. „Сложно е да обясня какво представлява, защото я има само в Холандия. Ние контролирахме дали учениците са обучавани по добър начин” – обяснява Моник.

И двамата са специалисти в работата с хора и високо ценят отношението на малкото общество в Мировец. „Разбира се, може да има и такива, на които не им харесва, че сме тук, но никога не сме усетили негативно отношение” – споделят те. Холандците дори помагат на хората в нужда. „Тук има една жена, Галя, която е безработна и има деца, за които се грижи. Ние й даваме работа и й плащаме за това. Според нас това е правилният начин да се помага” – казва Херман. Помагат и на още едно семейство. „Бихме искали да подкрепим още хора, но за нас това е невъзможно” – допълва Моник.

Дори да живеят в малко село, отдалечено на почти еднакво разстояние от Шумен, Разград и Търговище, холандците изобщо не усещат скука. „Два пъти в седмицата ходя да танцувам български танци в Разград. Там играя бадминтон и усилено учим български език” – разказва Моник. Херман обича градинарството и се справя отлично с ландшафта в двора на приветливата им къща. „Когато бях млад се двоумях дали да стана ландшафтен архитект или да избера психологията. Избрах второто, но първото остана хоби, на което се наслаждавам” – споделя още той.

Всъщност и двамата имат интереси в дизайна и изкуствата. Моник рисува картини и обича да чете. Заедно превръщат порутената къща в Мировец в произведение на изкуството. „Всичко тук е по наша идея и наш дизайн” – казва Моник докато показва интериора.  Домът им кореспондира с традиционната българска архитектура, но има много и модерни решения. Основният цвят е бялото, което се допълва от нежните тонове на средиземноморското синьо. Всичко е премерено и създава уют, който е трудно да оставиш.

И те все пак го оставят, но за кратко. Пътуват доста. Ходят на гости на приятели и обикалят страната. „Много ми харесва България. Тя е като един огромен природен резерват” – казва Херман. Посрещат и приятели от Холандия, които остават изненадани колко красива е страната. „Някои ни казват, че не биха живяли тук, но разбират защо ние живеем” – казва с усмивка Моник, а Херман допълва: „Други остават тотално пленени от природата и хората”.

Едно от неприятните неща, които усещат е бедността. Според тях властите в страната могат да направят необходимото, за да повишат стандарта на живот, но е необяснимо защо не го правят. „Ужасно е, че възрастните хора масово взимат пенсии по 100 евро. Толкова е недостатъчно. И това, според мен, е една от лошите страни на България” – казва Моник.  Не им харесва и начинът на шофиране. „Това е пълен ужас” – казва Херман – „Повечето карат като Шумахер, но по неправилния начин. Бързото каране не е толкова голям проблем, колкото рисковете, които предприемат при неправилно изпреварване” – дава пример той.

Засега Херман и Моник нямат намерение да напускат България. Те се прибират за Коледните и новогодишните празници в родината си, а след това правят кратко пътешествие някъде по света. Завръщат се отново в края на зимата, за да посрещнат пролетта с цялата й пъстрота и приветливост.

С подкрепата на “Европа директно” – Шумен. Центърът е съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на материала е на Европейски Информационен Център Europe Direct Шумен. При никакви обстоятелства съдържанието му не трябва да се приема за позиция на Европейския съюз.


Най-добрите марки инструменти до където и да си в България с бърза доставка.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>