Фотограф показва уникална колекция от 200 ретро снимки

Кадрите са правени в продължение на 25 години от Петър Петров

Юбилейна изложба на ретро снимки подреди фотографът Петър Петров. Той е собственик на първата българска търговска марка Студио “Петрофф”, която навършва 25 години. Основателят й твърди, че това е форма на художествена фотография, улично изкуство, курортна или плажна култура, чрез която човек се пренася в друга ситуация и в друго време.

Studio Petroff

Studio Petroff

Идеята да бъдат снимани хора, облечени в ретро костюми и с подходящи аксесоари, му хрумва, когато вижда курортистите в Албена да се снимат с улични актьори. И така, преди четвърт век, той отваря първото си ретро студио в Созопол. За фон използва цветен чаршаф, завързан за дървета и пейка.

“Всеки иска за кратко да се пренесе от настоящето в миналото – това е ретроспективна тъга”

– споделя Петров и добавя, че печалбата от първото му студио била 200 лева. Стигнала точно за наема. И се започнало. Заедно с актьора – фотограф Богдан Богданов, Захари и Ивелина, които продавали кукли марионетки и добре се справяли със “зарибяването на клиенти”.

В професионалната работа бързо се включват Алеко Атанасов и Иван Иванов. След едногодишен успех идва решението за други студия, за гардероб с ретро дрехи и аксесоари – бижута, шапки, чадърчета, сценографски решения от пиано, столчета, оръжия и още, и още.

Studio Petroff

Studio Petroff

Настава едно театрално шоу и клиентите с удоволствие се пренасят в друга епоха, в друга атмосфера. Студията се множат, стават 12 – Балчик, Варна, две в Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Кранево, Лозенец, Дюни, Обзор.

През тези 25 години за ретрофото Петрофф са работили повече от 32 фотографи.

Официалното откриване на изложбата е на 1 ноември, петък, от 17:30 часа в Регионална библиотека “Петър Стъпов” Търговище.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>