Филмът „Серафим“ – история за доброто

Увлекателен кино урок по разказа “Серафим” на Йордан Йовков, който се изучава в часовете по литература в 6 клас, проведоха ученици от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ в Търговище. Всичко най-важно за разказа – сюжет, образи и водещи теми научиха учениците от прожекцията.

Светът на Йовков оживя в късометражния филм на Ваня Донева, която предостави ексклузивни права за излъчването му в часовете на литература в училището. Сценарият е по едноименния разказ “Серафим” на големия наш писател хуманист Йордан Йовков, който казва:

”Винаги съм склонен да вярвам на хората, да виждам и да търся у тях преди всичко доброто.”

Лентата е дипломна работа на Ваня Донева като студентка в специалност „Кино и телевизионна режисура“ на Нов бълграски университет. В ролята на Серафим е Ивайло Христов, участват още Васил Банов и Полин Лалова.

Филмът “Серафим” разказва за хуманизма на човека. Той припомня, че нашата душа е блага, скромна и милостива. Бездомникът Серафим десет години събира пари, за да си купи ново палто, но съвестта му го издига над материалния свят и се отдава на естествената нравственост и законите на сърцето. Серафим вярва, че човек носи топлина и чистота, които ни водят по житейския ни път.

Филмът “Серафим” е селектиран на Международния студентски филмов фестивал ”New Wave” 2017.

15-минутната лента въздейства много силно на шестокласниците, а емоциите преляха в дискусия след прожекцията.

„Впечатляваща история! Ако всички бяхме с характера и мисълта на Серафим, светът щеше да е по-хубав и човечен“,

– споделиха учениците.

Преподавателят по БЕЛ Анета Милева разказа, че още на следващия ден децата са „открили“ своя Серафим в нашето битие. Докато двама от нейните ученици се разхождали след училище видели как един мъж проявил състрадание като дал пари на бездомна клошарка, която неспирно му благодаряла за жеста.

“Мисля, че с разнообразяване на уроците чрез визуални изкуства и други модерни технологии успяваме да променим светоусещането на младите хора. А те са неизменна част за онагледяване на учебния процес в Първо СУ „Св.Седмочисленици“, коментира още Милева.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>