Ученици от Търговище участваха в курс по кариерно ориентиране

Под формата на забавни игри и занимания, младежите научиха какви са уменията, необходими за конкретни професии и как да изберат своята насоченост

Млади хора от Търговище се включиха в първия от поредицата тренинги „Твоята стъпка – нещо като кариерно ориентиране”, организиран от Младежки дом -Търговище. Обучител отново беше Никола Димов, с когото близо 60 младежи вече работиха в рамките на друго неформално обучение -“Дерзая”.

В рамките на “Твоята стъпка” участниците изследваха своите личностни преференции, за да познават по-добре своите силни страни и да търсят по-успешно своя път на развитие. Те правиха интервюта с непознати, за да опознаят същността на различни професии и да се научат да задават правилните въпроси, за да откриват необходимата информация. Играха настолни игри и се забавляваха.

„Едно от най-важните, но и най-трудни решения за всеки човек е да избере своята професия. Затова колкото по-рано започнем да опознаваме силните и слабите си страни, да изучаваме интересите и уменията си, толкова по-лесно ще е за нас да вземем разумно решение за образователното и кариерното си развитие, сподели Ема Милева.

Ето как Никола представя своята нова програма:

Програмата “Твоята стъпка – нещо като кариерно ориентиране ;)” е двудневно преживяване с различни игри, предизвикателства, дискусии и изследвания. В него няма да си седнал/а, да слушаш какво някой говори и да си тръгнеш с “твоя профил”.

Напротив, ще си доста повече в движение, правейки различни стъпки към това да разбереш повече себе си – темперамент, силни/слаби страни, интереси, различни професии и направления, ключови умения за успех според последни научни изследвания.

Ще преживееш това чрез симулации и интерактивни работилници. Ще си тръгнеш с нещо повече от “твоя профил”. Ще си тръгнеш с много по-силна представа за многообразието от възможности, които са в теб и в света.

И още… Ще поставиш основите на нови умения, запознанства, ще получиш практически съвети при представянето на себе си пред хора на живо или чрез CV, ще упражниш явяване на интервю. Другите неща ще разбереш на място. Общо взето второто подзаглавие на тренинга е ориентиране към щастието.

През март и април предстоят още два тренинга на същата тема. Можеш  да се регистрираш тук: https://kandidatstvai.typeform.com/to/pd6Mwk

Информация и снимки: Диляна Стойчева

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>