Ученици от Търговище решаваха проблеми на ЕС в Страсбург

Ученици от Първо СУ “Свети Седмочисленици” участваха в симулирано заседание на Европейския парламент в Страсбург. Те пътуваха до френския град по програмата Евроскола и се вляха в мащабното събитие заедно с още 450 връстници от 25 страни.

Те бяха разделени в работни групи, които трябваше да излязат с предложения за решаване на различни проблеми – младежка заетост, права на човека, европейски избори, околна среда и бъдеще на Европа.

По време на работните заседания се стигна до предложения, които учениците „гласуваха” в пленарна зала с картите на евродепутатите.

Сред предложенията за справяне с младежката безработица, бе да се насърчи практическото обучение в училище, както и младежите да се стремят да бъдат „фрийлансъри“ и да участват самостоятелно в пазара на труда.

В комисията за правата на човека, младежите се обявиха за по-либерално отношение към различните. Разгорещена дискусия се получи по темата за браковете между хомосексуалните и правото им да осиновяват деца. След крайното гласуване стана ясно, че младите европейци са доста толерантни, а вотът им „узакони” еднополовите бракове.

Толерантността на четиристотинте обаче залезе в дискусията за мигрантите. Те предложиха и приеха по-строги мерки за допускане на хора, които бягат от войните в близкия изток и Африка. Предложенията им касаеха и онези, които напускат страните си по икономически причини.

В този ред на мисли младите депутати изразиха позиция, че не може важните за Европа въпроси да се решават от няколко по-големи държави и поискаха по-дейно участие на всяка отделна страна в решенията на глобални въпроси.

Всички над 450 ученици участваха и в Евроигра. В нея, разделени по 4 човека от различни страни, трябваше да отговарят на викторина с въпроси за ЕС.

В три от финалните 4 отбора имаше ученици от Търговище, а тимът, който победи бе този на единадесетокласничката Дариана Николаева.

„Преживяването беше вълнуващо и разбрахме, че ако искаме нещо да се промени, трябва ние да го променим” – каза тя.

Учениците от Търговище заслужиха пътуването до Страсбург след успешно реализиран проект за посланици на Европейския парламент. Разноските по пътуването и престоя поеха от програмата.

„Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

След работата в европарламента имаше и време за разходки и посещения на редица забележителности

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>