Ученици от Търговище записаха аудио книга за незрящи деца

Най-красивото е видимо не за очите, а за сърцето. Тази максима доказаха шестокласници от Първо СУ ”Св.Седмочисленици” Търговище като се включиха в кампанията „Подари ми история“ и помогнаха на деца със зрителни увреждания да имат досег до озвучени книги.

Учениците записаха аудио книга по „Пет приказки“ на Валери Петров, защото „книгите са прозорец към света“ и най-вече към този на незрящите.

„Това е поредната ни инициатива, която стимулира четенето на  художествени произведения. Децата се учат да импровизират и да се изразяват по-лесно пред аудитория. И не на последно място – да бъдат толерантни към различието на другите, да се учат на взаимопомощ и приятелство“, съобщават от ръководството на училището.

Проектът е подкрепен от Радио Търговище, което предостави звукозаписното си студио напълно безплатно на четящите деца и помогна за техническата обработка на аудио книгата.

“Поздравления за добрата организация, за идеята и за проявеното внимание към незрящите читатели” – каза Александър Велков, който е инициатор на кампанията. Той допълни, че Първо СУ е едва второто училище в страната, което се е включило. “За нас е чест, че училище като Вашето се присъедини и благодарим на децата за съпричастността и прекрасната работа, която са свършили” – допълни той.

Предстои аудио книгата да бъде безвъзмездно предоставена на Съюза на слепите, на библиотеки, читалища и други организации, занимаващи се с обучителни дейности на деца с увреждания.

„Подари ми история” е доброволческа инициатива за събиране на записи на художествени произведения, които да бъдат достъпни за хора с увредено зрение. По този начин те могат да се докоснат до различни творби, без да използват програми за автоматично четене на текстове.

Вече са събрани над 500 записа, които ще могат да се слушат през специално създаден сайт.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>