Ученици разкриха „Мистерията на изкуствата”

Седем ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици” и двама техни връстници от Велики Преслав разкриваха мистерията на изкуствата. Това стана по проект на програма „Еразъм+”, а домакин на събитието беше германският град Бабенхаузен.

Проектът събра участници от България, Турция, Латвия и Германия. В продължение на осем дни младите хора усъвършенстваха уменията си в различни направления на изкуството и опознаваха културите си.

През всеки един от дните учениците се занимаваха с различни изкуства. Разделени на групи, те изработваха кукли от обикновени чорапи и други подръчни средства. След това задачата им беше да напишат сценарий за представление и да го представят пред останалите участници. През останалите дни интерпретираха различни социални проблеми с помощта на оригами и ролеви игри.

По регламент имаше и културни вечери, в които участниците представяха държавите си. Запознаваха останалите с културата, традициите, кухнята, природата, историята и т.н. Българската вечер премина с изключителен успех.

Нашите участници посрещнаха гостите си с хляб и мед, а след това накратко им разказаха за красотата, историята и културата на България. Запознаха ги и с някои по-значими открития, направени от българи (първия компютър на Джон Атанасов, електронния часовник на Петър Петров, телефонния секретар на Асен Йорданов, космическата храна и др.).

Участниците в международния проект The Mystery of Art се потопиха и в необятното море от познания за българските шевици. Те използваха въображението си и оцветиха моделите, любезно предоставени от Янтра. Всички останаха очаровани от вплетените в тях кодове, символиката и значението на отделните мотиви. Те отнесоха по един модел в домовете си, заедно със скъпия спомен от запознаването с българските традиции и изкуство.

Кулминацията обаче настъпи с демонстрацията на българските хора и ръченици.

В края на вечерта всички хапнаха лютеница, сирене, суджук. Пиха домашен сок от бъз и се почерпиха със сладки. За гостите на българската вечер имаше и подаръци – козметика от „Българска роза“. Събитието приключи с право хоро, в което се включиха всички.

Проектът се реализира от фондация OpenSpace, в сътрудничество с UGEP.  Всички участници получиха Youthpass сертификати за участието си, с регистрационен номер от Европейската комисия и Приложение – самооценка за развитите умения и компетенции.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>