Ученици разказват как Ески Джумая стана Търговище

„Игра за Търговище” – състезание с участие на местната власт и посланиците на Европейския парламент от I СУ „Св. Седмочисленици” се проведе в Регионална библиотека „Петър Стъпов“.

Събитието беше част от Националната библиотечна седмица и съчета още два повода – 85 години от преименуването на Търговище и празникa на града – 14 май.

Учениците разказаха кратка история за това как Ески Джумая е получил сегашното си име и представиха малко известни факти, свързани с историята му. Те показаха най-красивите кътчета в него, дадоха информация за символите (герб, девиз и химн) и демонстрираха отлични познания за известни личности, свързани с Търговище.

След това проведоха игра с въпроси, в която се включиха и специалните гости на събитието. Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров бе избран за капитан на единия отбор, а другият бе вещо ръководен от секретаря на Общината Христалина Халачева.

Като „остриета“ в кметския отбор влязоха началникът на РУО – Търговище Елка Станчева и директорът на отдел „Държавен архив“ Диана Петрова.

Стабилна подкрепа на втория отбор оказа директорът на Първо СУ Севдалина Зафирова.

И така състезанието се превърна в нещо като „секунда е много“, защото участниците отговаряха преди въпросът да бъде зададен докрай. Според регламента разполагаха с 30 секунди за обсъждане.

Реферите на двубоя – Галина Градинарова и Росица Куцарова не успяха да излъчат отбор – победител и раздадоха награди на всички. Участниците си тръгнаха с изданието на Васил Стоянов „За радост на малки и големи“ и с книгата на проф. Николай Овчаров „Бисерът на Българския североизток“.

В знак на благодарност за поканата и доверието, учениците подариха на Регионалната библиотека стихосбирка на Пламен Миланов. Авторът е завършил Първо СУ с пълно отличие. Подарък имаше и за кмета. Той си тръгна с картина на училището и също получи книга.

Младите посланици на ЕП показаха, че образованието и трупането на знания за родния край могат да са приятни занимания, особено когато има подкрепата на институциите.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>