Ученици обсъждаха европейското бъдеще на България

Младежки форум Аз избирам „ЗА” Европа: Следващите избори за ЕП ще бъдат между 23 и 26 май 2019 г.

В края на юни 2018 г. повече от 70 млади хора от пет области се събраха на регионална среща-дебат Аз избирам „За“ Европа. Форумът, посветен на предстоящите през май 2019 г. избори за Европейски парламент, е част от националната кампания на мрежата от информационни центрове Европа Директно в България. 

В срещата участваха младежи на възраст 17-18 години, които ще гласуват за първи път през следващата година. Гостоприемен домакин на участниците от Велико Търново, Шумен, Разград и Търговище бяха ученици от гр. Сливен.

Търговище бе представено от младите посланици на Европейския парламент от I СУСв. Седмочисленици.

По време на дебата, учениците имаха възможност да представят и аргументират своите мнения и позиции по различни въпроси от дневния ред на Европейския  съюз.

Попитахме няколко от младежите какво би ги мотивирало да упражнят правото си на глас, ако тези дни имат възможност да гласуват за свои избраници в Европейския парламент.

Ивелина: „Бих гласувала заради възможността да пътувам свободно в различни държави. От родителите си знам, че преди време е било доста трудно да прекосяваш граници. Аз участвам в танцов състав и мисля, че е прекрасно да бъдеш днес на едно, утре – на друго място; да можеш да говориш спокойно с близките си по телефона, без да се притесняваш от високите цени на роуминга. Сега завършвам училище и разчитам много на възможностите, които осигурява за младите хора програма „Еразъм +”.”

Калин и Георги: „Ще гласуваме, защото след като ни е дадено право да гласуваме, ние трябва да се възползваме от него. Вярваме, че този глас ще се чуе, макар и да е един от многото – всеки глас е важен и има значение.”

Велизар: „Младите хора се чувстват вече европейци и имат отговорността да покажат каква е посоката, в която искат да поемат. Ще гласувам, защото е необходимо да се предприемат крачки за по-устойчиви и по-зелени градове, с чиста питейна вода и чист въздух, където енергията, която използваме е по-свободна и по-зелена. Това е важно за младите хора, а Европейският парламент гласува закони в тази посока.”

Моника: „Ще гласувам, защото се чувствам европеец. Радвам се , че мога да уча в чужбина, да работя /ако реша/ в друга страна. Мога да слушам световноизвестни изпълнители, които идват в България, много училища се подобриха с европейски проекти”.

Наесен информационната кампания, насочена към средношколците, които ще имат правото да гласуват за първи път, ще продължи в национапен мащаб със симулация на европейски избори в повече от 70 училища в над 15 града на страната, където има центрове Европа Директно. Младежите, спечелили изборите, ще се съберат на симулация на пленарно заседание на Европейския парламент в края на м. октомври в гр. Велико Търново и ще обсъждат наболели за европейската общност въпроси като миграцията, Брекзит, бюджета на Европа и др.

По информация на Информационен център Европа директно – Шумен съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на материалае на Europe Direct Шумен. При никакви обстоятелства съдържанието в настоящата  публикация  не трябва да се приема за официална позиция на Европейския съюз.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>