Търговище очаква “Вълшебната завеса”

Традиционният международен фестивал на спектакли за деца ще събере малките зрители и професионалните театрални творци за 20-ти път през май тази година.

От 13 до 18 май Търговище ще бъде домакин на XX-то юбилейно  издание на Международния фестивал на спектакли за деца “Вълшебната завеса 2019“. Той ще премине под мотото „Театрални вълшебства“.

Заявки за участие в конкурсната програма изпратиха десетки театри от страната и чужбина.  Селекционерът Тинка Николова определи 18 заглавия, които попадат в основната програма на фестивала. Сред тях са трупи от Индия, Италия, Русия, Сърбия, Турция и др. Традиционно присъстват и театри от Варна, Бургас, Габрово, Шумен, Велико Търново, Ямбол, Кърджали, Видин, Сливен.

“При подбора на спектакли си поставих за цел да предложа на организаторите селекция, която да  бъде театрална карта на спектаклите за деца в България. Зрителите ще имат възможност да изберат от различни представления и да станат част от вълшебството – театър.”, казва селекционерът.

През годините фестивалът се утвърди като място за среща на най-добрите български спектакли за деца, с най-младата публика от града и региона. „Нашите усилия са насочени към децата и желанието ни е те да преживеят незабравими мигове, докосвайки се до най-добрите постановки, създадени за тях”, казва директорът на театъра Петър Петров.

Във фестивалните дни децата участват и в два конкурса – за рисунка и за артистичен млад талант, както и в различни образователни работни ателиета. Генерираме общо над 20 изяви в съпътстващата програма, добави директорът.

Организатори на събитието са Министерство на културата, Община Търговище, Драматичен театър – Търговище и Сдружение МФСД “ Вълшебната завеса”. Партньори са общините Попово, Антоново, Омуртаг и Опака.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>