Търговище отбелязва 142 години от Освобождението си

С шествие до паметника на ген. Ернрот и Морената започнаха тържествата за отбелязване на 142 години от освобождението на Търговище. Венци и цветя в знак на признателност пред Морената бяха положени от името на кмета д-р Дарин Димитров, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, евродепутати, областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет Емине Якубова, политически партии, институции, граждани.

„Нека днес не разглеждаме тази изстрадана и извоювана от предците ни свобода като нещо, което ни се дължи. Нека ежедневно бъдем нейни застъпници, вместо странични наблюдатели. Да работим за това всеки в обществото ни да се чувства свободен, равноправен, да има възможности за лично и професионално израстване, да участва в определянето на дневния ред в развитието на родното си място“, заяви в празничното си слово кметът д-р Дарин Димитров.

Поздрав към жителите на Търговище отправи и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов. „Много се радвам да виждам как всяка година Търговище празнува тази свещена за неговите жители дата. Стотици хора се събират, за да отдадат почит на падналите и така да съхранят паметта за великите събития на миналото“, заяви Громов.

В храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“ бе отслужена панихида за падналите за свободата на Търговище.

В пространството пред Морената до 17.30 часа днес се провежда музей на открито на Сдружение „Приказка за България“ от град Русе. Гражданите могат да видят умалени модели на военно-полеви болница, кухня и съгревателен пункт, както и да дегустират руски борш, чай и греяно вино, консумирани от войниците по време на Освободителната война. Изложени са и близо 200 експоната, пресъздаващи историята на България от създаването й до наши дни. Желаещите могат да се снимат с всички видове униформи и оръжия, изложени в открития музей.

В 17.00 часа, в концертната зала на Центъра за младежки дейности и инициативи ще се състои музикалната постановка „Изворът на Белоногата“, с участието на ученици от III ОУ „П. Р. Славейков“. Техен ръководител и сценограф на постановката е музикалният педагог Стойна Кичукова. Музиката е на Георги Андреев, а хореографията е дело на Павел Александров  и Шенай Мехмедова. Ще участват 50 ученици от училището /4-7 клас/, сред тях деца със специални образователни потребности и билингви. Гост участници са Танцова формация „Берелик”. Входът е свободен.

В 18.00 часа небето над града ще бъде озарено от празнична заря.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>