„Сън в лятна нощ” на Шекспир закрива сезона в театъра в Търговище

Носителят на наградата за култура на Oбщина Търговище – Надя Асенова поставя „Сън в лятна нощ” на Уилям Шекспир. Репетициите на тематичната за началото на летния сезон комедия вече започнаха, а премиерата ще бъде на 6 юли.

Режисьорът Надя Асенова, чиито спектакли „Ана от другата страна” и „Самодивска приказка” бяха представени на театралните фестивали в Шумен и Търговище, се заема с амбициозната задача да пресъздаде една от най-поставяните пиеси на британския автор, като обещава спектакълът да бъде истинско театрално зрелище, съчетаващо класиката и модерното. При това – в рамките на малко повече от месец.

Надя Асенова е известна на публиката в цялата страна и с няколко други много успешни проекта: „Аладин”, и „Грозното пате” с участието на Поли Генова, „Deteктив” с Добрин Векилов-Дони и Иван Радоев, „Тайната на един Дон Жуан” с Албена Павлова и Михаил Билалов и други.

„Сън в лятна нощ” е проект, който е огромно предизвикателство за мен и екипа, и който, за съжаление, малко извънстолични театри могат да си позволят да поставят през последните години. За щастие, мога да разчитам както на младите актьори от трупата на Търговищкия театър, така и на гостуващи артисти от София, които са изключително вдъхновени и привлечени от идеята да съживим на сцена приказната, комично-драматична история за любовта, която по неочакван начин сблъсква света на хората с този на боговете”, сподели Асенова.

Едно от любопитните решения, на които залага спектакълът, е умелото съчетание на сериозната драматургия с елементи от цирка и съвременните пърформанси, загатва Асенова, която обещава атрактивни сценографски и драматургични решения в спектакъла.

„Сън в лятна нощ” е една от най-прочутите комедии на Шекспир, за която се смята, че е написана между 1590 и 1596 година. Сюжетът представя приключенията на четирима влюбени младежи от Атина, които са контролирани и манипулирани от феи, населяващи горите, където са поместени повечето събития.

Доминиращата тема в „Сън в лятна нощ“ е любовта. Шекспир изследва как хората са склонни да се влюбват в тези, които изглеждат хубави за тях. Хората, които мислим, че обичаме по едно време в живота ни, могат по-късно да изглеждат не само непривлекателни, но дори отблъскващи.

Една от идеите на пиесата е, че истинската любов е много повече от просто физическо привличане и изисква обгрижване, за да я съхраним и да ни носи щастие и хармония.

Актьорският състав, който ще пресъздаде образите в Шекспировата комедия, включва Любомир Фърков, Камен Иванов, Божидар Попчев, Славяна Любомирова, Ивана Стоянова, Сияна Янева, Атанас Махнев и Лъчезар Андреев. Сценографията в „Сън в лятна нощ” е поверена на опитния Тодор Райков, костюмите са на Анелия Райкова, а консултант по пластика е преподавателят по сценичен бой в НАТФИЗ Камен Иванов.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>