Спасяват Земеделската банка – един от символите на Търговище

Сградата на бившата Земеделска банка е обявена за архитектурен паметник на културата

Средства за актуализиране на проекта за ремонт на Земеделската банка заложи ръководството на Община Търговище, което продължава да търси възможности за спасяване на уникалната сграда. Това съобщи днес кметът д-р Дарин Димитров на пресконференция за представяне на капиталовата програма за 2019 г. Той припомни, че обектът е заложен в културната инфраструктура от инвестиционната програма на Общината по „Региони в растеж”.

На този етап проектът не е отпаднал, но реално не може и да бъде реализиран, както е било планирано преди години. Предвидената стойност за целия проект по програмата е 951 150 лв. с ДДС.

„Според преценка на специалисти в областта на опазване на недвижимото културно наследство ремонтът на тази сграда ще надхвърли 3 млн. лв., тъй като обектът е специфичен и има изисквания, които трябва да се спазят, а не са били предвидени“, поясни кметът. Трябва да бъде направена актуализация на проекта или да се възложи изработване на напълно нов, за да се установи точният размер на необходимите средства и да се пристъпи към действия за спасяване на сградата.

Припомняме, че през 2016 г. Община Търговище изпълни аварийно укрепване на покрива на сградата, а цялостният ремонт трябваше да се осъществи през 2018 година.

Прочетете повече за Земеделската банка 

Земеделската банка – един от символите на Търговище

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>