Самоука художничка рисува икони и печели награди

Десетокласничката от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ Айтен Мехмедова със завидно майсторство рисува икони, въпреки че никога не е посещавала курсове по иконопис. Доскоро дори не е ходила и на уроци по рисуване. Казва, че изкуството я успокоява и зарежда емоционално.

Току-що е завършила поредната си икона, на която е изписан ликът на Иисус Христос. С нея ще участва в национален конкурс, по препоръка на учителката по изобразително изкуство Силвия Малинова.

Но не за първи път ученичката изобразява светци. Първата икона била на Св. Богородица. Директорката на училището Севдалина Зафирова толкова я харесала, че я изпраща като подарък на училище в Хисаря, с което си партнират.

Айтен има икона и на св.Трифон. Рисува с мисъл за доброто и с вяра.

„Вярата обединява хората. Вярващите хора не се разделят. Те уважават и другите религии, защото всяка религия изповядва доброто” – казва Айтен и поглежда последната си творба. „Много ми харесва иконата на Иисус. Откакто я завърших, не ми омръзва да я гледам – поражда чувство на спокойствие у мен. Харесва ми да рисувам икони.” – усмихва се момичето.

Десетокласничката не знае дали рисуването ще се превърне в нейна професия, но със сигурност ще продължи да се занимава с него, дори само като хоби. „С времето ми се случват много неща и така опознавам себе си. Мисля, че така ще се появи и най-подходящото нещо за мен” – казва Айтен.

Извън училище момичето среща голяма подкрепа и у дома. Споделя, че баща й непрестанно я подтиква да  се запише в школа по изобразително изкуство и да развива таланта си. А това че го има, личи по оценките на журито от различни конкурси. Последната награда е от Велики Преслав, където печели първо място с портрета на цар Симеон. Рисувала е още хан Аспарух, Дядо Добри и Левски. Харесва и абстракциите, които прави на платна с акрилни бои.

Снимки: Йоскан Мехмедов

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>