Румънска пиеса ни представя крими разказ от училище

Произшествие в училище. Група ученици завързват и малтретират съученичката си. Версиите на участниците силно се различават.

Това не е криминална хроника, а най-новото заглавие в афиша на Драматичен театър Търговище – „Лоши деца“ от Михаела Михайлов.

Постановката е на Денислав Янев, а премиерата – на 14 януари.

Пиесата на румънската авторка Михаела Михайлов цели да изкара документалната история от ежедневния новинарски поток и да я подложи на анализ.

През подчертана театралност тя възстановява пътя на Момичето до произшествието и се опитва да проясни скритите причини, които са го предизвикали. Ирония и хумор не липсват в тази игра на Ума и Въображението – те ни помагат да мислим по-добре.

„Лоши деца“ е един отворен вариант за общуване със зрителя – възрастен или млад. Пиесата е създадена по истински случай и засяга темата за насилието – актуална, провокативна и много близка за  съвременното общество, каза директорът на театъра Петър Петров.

Нашият спектакъл стъпва върху въпроса „ Кое в човека поражда насилието?” и вярата, че ако има диалог между ученик, учител и родител може би ще успеем така да коригираме разбирането и поведението си, че да бъдем по-добри хора, посочва режисьорът Денислав Янев.

Спектакълът е достъпен, интересен, провокативен и близък с актьорската игра на Горица Радева, Ивана Стоянова, Йордан Любомиров, Сияна Янева и Цветан Колев.

Преводът е на Лора Ненковска, а сценографията и костюмите са дело на Галина Абаджимаринова.

В постановката се преплитат театър с елементи от кино – мултимедията е на режисьора  Румен Диков.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>