Ремонтират покрива на Хаджи Ангеловата къща в Търговище

Регионалният исторически музей в Търговище получи финансова подкрепа в размер на 62 800 лв. за реставрация и консервация на Хаджи Ангеловата къща – недвижима културна ценност с национално значение. Сумата е достатъчна за стартиране на ремонт на покрива и е отпусната след като музеят кандидатства пред Министерство на културата в сесия за целево финансиране в областта на консервацията и реставрацията.

Хаджи Ангеловата къща е построена през 1863г. В нея е представена Етнографската експозиция на музея.

От няколко години ръководството му, с подкрепата на Общината, търси средства за опазване на сградата.

„Видимо е, че ценният възрожденски исторически и архитектурен паметник се нуждае от действия по консервация и реставрация. Належаща е необходимостта от спасяване на Хаджи Ангеловата къща като образец на българската възрожденска жилищна архитектура, която губи своя представителен и автентичен вид и е във видимо лошо състояние. С всяка изминала година дейностите по опазване на сградата се оскъпяват.“, каза директорът на музея Магдалена Жечева.

Вижте и: Етнографски музей – Търговище

„С отпуснатите средства ще се стартира ремонт на покрива, от който тръгват големите щети по сградата. С цялостния ремонт на силно компроментираната покривна конструкция ще се спрат сериозните течове от покрива и по корнизите на къщата, които са потенциална заплаха не само за фасадите, но и за устойчивостта на сградата, както и за състоянието на експонираните движими културни ценности.“ – допълни Жечева.

Плануваните дейности трябва да се реализират до есента на 2020 г.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>