Първа гимназия е победител в конкурса на евродепутата Асим Адемов

Ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ са победители в конкурса „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“, организиран от евродепутата Асим Адемов в Търговище.

В надпреварата за мултимедиен проект участваха 22-ма младежи от Търговище, Попово и Омуртаг. Те разказаха за личности като Анна Предич, Михаил Радославов, Спиридон Грамадов, Никола Герасимов и други, оставили трайна диря в местната история.

Днес, на специална церемония в общинската администрация, компетентно жури оцени творбите на учениците, а лично евродепутатът Асим Адемов връчи наградите на най-добрите.

Елинор Георгиева от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ получи правото да посети Европейския парламент в Брюксел, след като творбата й бе отличена на първо място.

Втора е единадесетокласничката Нихал Ниязиева от същото училище. Двете момичета са направили своите разработки под ръководството на зам.директора Иван Иванов и с помощта на Регионалния исторически музей в Търговище.

„За мен всички вие – участниците в този конкурс сте спечелили. Това, че сте се подготвили и включили с различни презентации за будители от вашия роден край е победа сама по себе си. Благодарим ви за участието, старанието и идеите, както на вас, така и за подкрепата на вашите преподаватели“, заяви евродепутатът Асим Адемов.

Грамоти и награди връчиха още областният управител Митко Стайков, кметът Дарин Димитров, началникът на РУО Елка Станчева.

Конкурсът в Търговище бе иницииран по повод 1 ноември – Деня на народните будители като съвместна инициатива на евродепутата и РУО-Търговище. Право на участие в конкурса имаха ученици от 8 до 12 клас от област Търговище. Презентациите им трябваше да включват данни за народни будители от родния край, с информация за тяхното дело, насочено към съхраняване на българския дух и идентичност, мястото им в европейското културно наследство, техни паметници и символи в региона – израз на почит и признателност към делото им.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>