Празник на баницата се проведе в Макариополско

Празник на дърпаната баница се проведе днес в търговищкото село Макариополско. Сръчните домакини от селото показаха пред десетките гости как се правят тестените изкушения.

В читалището бяха изложени повече от 40 тави с вкусното изкушение – дърпани или точени, вити и наложени, солени и сладки, традиционни или пък осъвременени.

Местните хора, които са преселници от Дряновския край, представиха характерната за балканджиите дърпана баница с мас и сирене, чиято рецепта се предава в поколенията. По думите Величка Иванова – секретар на читалището, тайната в направата се крие в броя на корите, които трябва да бъдат най-малко 18 – колкото повече са те, толкова по-вкусна и хрупкава ставала, категорична е тя.

Както всяка година имаше демонстрация как се правят два вида баница от замесването до изпичането им. Баба Бонка подготви дърпана баница с повече от 20 кори, а Фериде от местната певческа група се представи като майстор на точената баница.

На информационния щанд на център “Европа директно” гости и домакини можеха да получат информация и материали за Европа и Европейския съюз, а децата – да проверят знанията си и да научат нови интересни факти за ЕС.

Празникът се организира за четвърта поредна година от  читалище “Минчо Иванов-1912” и премина с богата музикална програма.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>