Пожарникар от Търговище е един от “Достойните българи”

Помогнал е за погасяването на пожар в товарен автомобил, превозващ 400 пълни с газ бутилки

За трети път сред наградените в инициативата на вестник „24 часа“ и БНТ има човек от Търговище. В кампанията ежегодно са отличавани хора, отстояващи благородни каузи, проявили храброст или щедрост, рискували живота си, за да спасят други хора. В тазгодишното й 17-то поред издание сред наградените ни сънародници с големи сърца е младши експерт Димитър Димитров, началник на дежурна смяна в РСПБЗН-Търговище.

Около 7 сутринта на 15 декември 2018 г. той пътувал по обичайния си маршрут от село с около 70 жители в община Антоново, където живее, за работа в пожарната служба в град Търговище. На пътя София-Варна, в близост до разклона за село Камбурово, той забелязал товарен автомобил „Волво“ с добричка регистрация, който бил спрял до пътя, а притесненият водач се опитвал да погаси възникналия по време на движението на камиона пожар. Без да се колебае и за миг, Димитров слязъл от своя автомобил, който паркирал за повече сигурност по-далеч, и се втурнал да помага. Горели намиращите се между шофьорската кабина и двигателя шумоизолираща вата и въздушният филтър. Без да губи време, пожарникарят надянал чифт работни ръкавици и започнал да къса и изхвърля ватата, след това разглобил и извадил и горящия филтър. А  покрития с брезент, превозван от камиона товар, бил възможно най-опасният в случай на пожар – около 400 газови бутилки, половината от които – пластмасови.

Когато приключил с най-опасната част от ликвидирането на пожара и огънят бил погасен, видял, че двигателят на товарния автомобил все още пуши. Тогава позвънил на колегите си от най-близката районна служба ПБЗН да дойдат с противопожарен автомобил и да го облеят за всеки случай с вода. Пристигнали бързо.

мл. експерт Димитър Димитров

Младши експерт Димитър Димитров не крие, че се е почувствал поласкан, когато след време водачът на камиона издирил телефонния му номер и му се обадил, за да му благодари. В екстремалната ситуация около инцидента нямало време за това. После дошло благодарственото писмо до директора на РД ПБЗН-Търговище от ръководството на дружеството, чиято собственост бил превозвания товар.

„Благодарение на своевременната намеса на служителя на пожарната е предотвратен по-голям инцидент – евентуален взрив на газови бутилки, които товарният автомобил е транспортирал. Изказваме искрените си благодарности и ви пожелаваме да сте все така всеотдайни в работата си“ – се казва в писмото.

38-годишният Димитър Димитров работи в пожарната вече почти 18 години. За това време е видял и преживял много, рискът е бил чест спътник в работата му, но е категоричен, че не би я заменил с никоя друга. И овъглен труп след ликвидиране на пожар е намирал (казва, че това не се забравя), и как гърми газова бутилка на лек автомобил е виждал, и горящи газови бутилки е носил, и над 30 души е измъкнал от катастрофирали автомобили…

“Усещам голямо удовлетворение, когато успея да помогна на човек, озовал се в трудна ситуация“.

Никога няма да забрави Хитрино. Неговата смяна била дежурна, когато получили молба за помощ от колегите си от Шумен. Тръгнали веднага и били на място по-малко от час след взрива. Не бил участвал в гасенето на такъв мащабен пожар. „Всичко гореше“ – спомня си той. Смяната му работила няколко часа, после били сменени от други свои колеги от Търговище

Не отрича, че чувството за страх не му е чуждо – както и на всички хора, но трябва ли да се спасяват животи – „При мен назад няма“.

Димитров споделя, че най-добре се разтоварва сред чудната природа на селото, в което живее. Не обича шума на града, не е и фен на високите технологии. Иска винаги да живее там, харесва планината, обича да се занимава с пчеларство. Баща е на 4 деца, две от тях са момчета. И разбира се, вече са идвали в пожарната. Неведнъж. А кой знае – може един ден някой от наследниците му да поеме от него щафетата на достойната му професия.

Информацията и снимките са от пресцентъра на ОД на МВР – Търговище

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>