Отпуснаха средства за реставрация на Хаджи Ангеловата къща

Регионалният исторически музей в Търговище получи финансова подкрепа в размер на 7 200 лв. за изготвяне на актуален проект за реставрация и консервация на Хаджи Ангеловата къща. Това стана факт след кандидатстване на музея пред Министерство на културата в сесия за целево финансиране в областта на консервацията и реставрацията.

Хаджи Ангеловата къща е недвижима културна ценност с национално значение. Построена е през 1863 г. В нея е представена Етнографската експозиция на музея. От няколко години ръководството на музея търси средства за реставрацията и обновяването на къщата.

„Належаща е необходимостта от спасяване и опазване на Хаджи Ангеловата къща като образец на българската възрожденска жилищна архитектура, която губи своя представителен и автентичен вид и е във видимо тежко състояние.“, каза директорът на музея Магдалена Жечева. Тя добави, че при реализацията на проекта ще бъдат използвани и средствата събрани при дарителската акция, организирана от младежите от „Arts & Crafts”, които през лятото на 2017 г. организираха благотворителен базар насочен към съхраняването на Хаджи Ангеловата къща.

Етнографски музей-Търговище

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>