Община Търговище връчи годишните награди за култура и образование

Общо 21 културни дейци, учители, ученици и състави от Търговище бяха отличени за приноса си към развитието на града на тържествена церемония по повод 24 май.

“24 май е българският празник, който няма аналог в света”, каза в приветствието си към препълнената зала кметът Дарин Димитров. “С празника ние заявяваме веруюто си, че няма по-велика сила от знанието, от хармонията на словото и изкуството, от будния дух и любопитството на търсещите, от вдъхновението на откривателите и творците. От мисията да споделяш, учиш, предаваш опит и знания. Благодарим на хората, които го правят днес и заставаме зад тези, които ще отстояват каузата утре”, заяви Димитров.

Колективът на Драматичния театър получи диплом за значимо обогатяване на културата в общината. Наградата се връчва и по повод 20-то издание на Международния фестивал на спектакли за деца “Вълшебната завеса”.

Носител на наградата в категория “Сценични изкуства” е Севдалина Стойчева, балетен репетитор и художествен ръководител на Балетна формация “Търговище”.

Журналистът и главен редактор на вестник “Търговищки новини” Божидар Николов е отличен за “Мениджмънт и администрация на културата”.

Колективът на вестник “Знаме” пък спечели в категорията за журналистика. Наградата е по повод навършването на 60 години от създаването на вестника.

В категорията “Самодейно творчество” призът е за Маргарита Николова, която е сред основоположниците на Женски хор “Златна лира”.

Двама са отличените за цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата. Това са фотографът Николай Лилов и художникът Ирина Стоянова, която е сред основателите на първата паралелка със засилено изучаване на изобразително изкуство във II СУ “Проф. Никола Маринов”.

Наградените в сферата на образованието и науката са педагози, ученици, колективи на учебни заведения и отбори. В категорията „Предучилищно възпитание“ наградата отиде при Албена Димчева, старши учител в Детска градина № 2 „Осми март“.

В категорията „Начален етап на средното образование“ наградата е за Албена Радославова, старши учител в І СУ „Св. Седмочисленици“. Галина Станчева, главен учител по български език и литература в І ОУ „Христо Ботев“ получи диплом в категорията „Прогимназиален етап на средното образование“. За гимназиален етап на средното образование е отличена Диана Рунчева, старши учител по български език и литература в І СУ „Свети Седмочисленици“.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на образованието са отличени Царина Куюмджиева, старши учител по география и икономика в І ОУ „Христо Ботев и Невян Йорданов – старши учител по физическо възпитание и спорт в ОУ „Г. С. Раковски“, село Голямо Ново.

Сред отличените е и колективът на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс Търговище. Наградата се връчва за постигнати високи резултати от участия в национални и международни конкурси, състезания и фестивали на възпитаниците на ОДК.

5 ученици и 2 колектива получиха грамоти за своите постижения в сферата на образованието, спорта и изкуството. В хуманитарната област е отличена Гергана Пейчева, ученичка в 12 клас в І СУ „Св. Седмочисленици“. Гергана е лауреат от Националната олимпиада по български език и литература.

Грамота получиха още Ивайло Моренов, ученик в 7 клас в І ОУ „Христо Ботев“, Ибрям Ибрямов – 12 клас в Професионална техническа гимназия „Цар Симеон Велики“, Теодор Трифонов – 10 клас в Спортно училище „Никола Симов“. Отличена бе и европейската шампионка по вдигане на тежести при девойките Ивана Петрова, която е ученичка в 11 клас в Спортно училище „Никола Симов“.

Връчени бяха и две колективни награди. Първата от тях е за отбора по баскетбол за девойки от І СУ „Свети Седмочисленици“, за участието им във финалния турнир на Ученическите игри по баскетбол. Грамота получи и вокалният дует по народно пеене на ІІ СУ “Проф. Никола Маринов”, носител на награди от национални фолклорни конкурси и фестивали.

На церемонията присъстваха кметът още областният управител Митко Стайков, общински съветници, ръководният екип на Община Търговище, представители на образователни и култури институции, граждани.

Снимки: Иван Колев

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>