Обновяват улици и тротоари в Търговище

Община Търговище заделя 6,6 млн. лева за благоустрояване

И през тази година в капиталовата програма на Общината са заложени средства за обновяването на уличната и тротоарна мрежи, общински пътища, осветление и други дейности. Това обясниха на пресконференция днес кметът Дарин Димитров, зам.-кметът Митко Панайотов и главният инженер Димо Димов.

Капиталовата програма възлиза на 6,6 млн. лв, обясни Димитров. В нея са предвидени над 270 000 лв. за ремонти на улиците “Драва” и “Възраждане” в Търговище, “Пирин планина” в село Съединение и “Баба Тонка” в квартал “Въбел”. Продължава и обновяването на тротоарите на четири улици в града. Ще се подменят и плочките пред паметника на Никола Симов-Куруто. В това направление са предвидени около 220 000 лв.

Димитров допълни, че общата дължина на уличната мрежа само в град Търговище е около 70 км. Около 30 км. от тях са първостепенна улична мрежа, а второстепенната е 40 км. Около 40 на сто от улиците в града и 75 процента от тротоарите са в лошо техническо състояние. В този мандат са ремонтирани основно 27 улици в града и 15 в селата за близо 9,4 млн. лв. За последните 2 години са изградени и над 19 000 кв. м. нови тротоари.

Предвидена е и рехабилитация за 430 500 лв. на отсечка от 2,8 км. общински път по направлението Пайдушко-Божурка до границата с община Омуртаг, обясни Димо Димов. Другата отсечка, по която ще се работи, е с дължина 1,3 км по направлението Пролаз-Вардун-Черковна. Финансирането е в размер на 334 500 лв.

Други 30 000 лв. пък са планирани за благоустрояване на част от пространството от квартал 173, между улиците “Трайко Китанчев” и “Република”. Там ще се извърши подмяна на пътни ивици и бордюри, както и асфалтиране. Заложени са средства и за изготвяне на проекти за благоустрояване на още две жилищни зони.

Екипи на общинското предприятие БКС и контрольорите на Общината обхождат града и набелязват най-компрометираните участъци от уличната и тротоарна мрежа, които да бъдат предвидени за кърпеж и рехабилитация.
В капиталовата програма отново има 274 800 лв. за осветление, които са последното плащане по заварен договор от юли 2015 г. за рехабилитация на уличното осветление в града и селата на общината. По него са изпълнени строително-монтажни дейности за 1 194 786 лв. с ДДС.

Зам.-кметът Митко Панайотов поясни, че продължават ремонтите на детски градини и ясли, училища, пенсионерски клубове и читалища, на почивната база в Балчик.

Информация и снимка: пресцентър на община Търговище

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>