Нови находки в древния Мисионис

Баптистерий ще привлича интереса на туристите в античния град Мисионис край Търговище, съобщи БТА. Разкриването на баптистерия – помещение за извършване на Свето кръщене, в началото на археологическото лято бе повод за нарочна пресконференция на ръководителите на разкопките проф. Николай Овчаров и археолога от Историческия музей в Търговище Ангел Конаклиев днес.

Овчаров обясни, че помещението е покрито с плочи и е добре запазено. При иманярски набези през годините е разбит басейнът /писцината/, в който са извършвани кръщавките. “Идеята е да се направи покрие от стъкло на уникалното съоръжение , за да може да се затвори и да се наблюдава отстрани”, поясни археологът.

Специалистът твърди, че тук последователите на Св. Андрей Първозваний са кръщавали населението, обитавало земите на днешна Североизточна България. Открита по-рано монета /вкопана в мазилката/ датира баптистерия от първата половина на 6-и век.

В баптистерия са кръщавани възрастни хора, като церемонията се е състояла в това, че езичникът идва от запад, слиза по стълбите, стъпва в писцината и се изправя. Там свещеникът извършва ритуала и новопокръстеният излиза на изток, разказа Овчаров.
Според археолозите писцината е изградена от тухли, споени с много качествен хоросан и измазана с мазилка, която не позволява на водата да разруши помещението.

През тази година в разкопките на древния град Мисионис ще бъдат вложени 150 000 лв., което ще позволи и консервационна дейност, обясни Ангел Конаклиев. Наета е фирма, която укрепва т.нар болярски квартал. Основната и дългосрочна задача е цялостното проучване на Мисионис. Защото плочките около баптистерия, донесени от долината на река Врана, потвърждават тезата, че градът е възникнал в поречието и по-късно преместен от съображения за сигурността на възвишението. Ясно е, че е бил гъсто населен – тук са били не само епископската и другите две църкви, административните сгради, но и жилищата на по-заможните граждани, допълни Конаклиев.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>