Над 100 фирми участват в 241 пролетен панаир в Търговище

Валя Балканска, Петър Янев, родопска гайдарска група и дует „Ритон“ ще участват в концерта по случай откриването на 241 Традиционен пролетен панаир вТърговище, съобщиха от местната администрация.

Тази година празникът на града – 14 май съвпада и с началото на панаирната седмица. Официалното й откриване е от 11.30 часа пред Художествена галерия „Никола Маринов“. Малко по-рано – в 11.00 часа тръгва дефиле на мажоретния състав към Младежкия дом и Духовия оркестър, като маршрутът е от пл. „Свобода“ до Изложението. В 12.00 часа ансамбъл „Мизия“ ще изнесат концерт на естрадата в парка „Борово око“.

В понеделник от 14.00 часа започва и фестивалът „С дъх на хляб и мед“, който ще продължи до 16 май. Предвидени са демонстрации и дегустации на различни видове хлебни изделия, сладкиши и мед. Броят на участниците във фестивала е 47, като 19 от кътовете ще бъдат на читалищата от общината, 12 са на пенсионерските клубове и 1 производител от гр. Търговище. От пчеларския браншови съюз участие са заявили 15 пчелари.

Всяка от вечерите на панаира ще бъде съпътствана и с музикален концерт. След Валя Балканска, Петър Янев и дует „Ритон“, през седмицата ще гостуват и  Кристина и Михаил Белчеви, Плевенска филхармония с диригент Левон Манукян със специалното участие на Маргарита Хранова и Орлин Горанов, Спенс, Стенли, Фънки , Иво Чалъков и Стефан Попов, Дара и Тони Дачева.

И тази година ще има уъркшопове на занаяти и детски работилници, които ще бъдат разположени в т.нар. Алея на занаятите в парка „Борово око“.  Детските работилници ще се провеждат от 14 до 17 май, от 16.00 до 18.30 часа. Ще има демонстрация на приложни техники – рисунки на стъкло, глина, коприна. Участниците са от клуб „Батик“, Центъра за приложни изкуства от ОДК и други. На 18 и 19 май, от 10.00 до 19.00 часа, ще бъде представянето на занаяти. От Пробуда ще покажат  изработване на кукерски маски, от Стража – декупаж на предмети. Майстор от Търговище ще представи изработване на етнополилеи от  бъчви и колела на каруци. Ще има още представяне на грънчарство, рисуване на коприна, иконопис, везба, кожухарство, плъстене и други.

Над 100 са фирмите, подали заявка за участие в Изложението, като 12 от тях са нови. Сред тях са производители и търговци от цялата страна и чужбина. Фирма от Румъния ще представи специална LT ламарина за покриви и улуци, а фирма от Турция ще изложи различни видове килими. По алеята към Художествената галерия ще бъдат поставени 10 павилиона за продажби на открито. Там ще се изложат ръчно изработени сувенири и накити.

Пълната програма е публикувана в сайта на Общината и Изложение Търговище.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>