Награждават победителите в конкурса за най-празнична украса

Награждаването на победителите в конкурса за най-красива празнична украса ще се състои на 27 декември, Стефановден, от 10.30 часа на спортната площадката до ледената пързалка, съобщиха от пресцентъра на Община Търговище.

Кметът д-р Дарин Димитров ще връчи лично наградите на първите трима класирани в двете категории – за външна украса на обект на територията на Търговище и за най-красиво коледно дърво в населените места в общината. Призьорите бяха определени след гласуване на фейсбук страницата „Да украсим за Коледа община Търговище“.

Паралелно с награждаването, на спортната площадка до пързалката ще протече и конкурсът за най-автентична сурвакница. В него могат да участват деца на възраст от 7 до 10 години. Те трябва самостоятелно да са изработили сурвакница от естествени материали, която да донесат в деня на конкурса. Експонатите трябва да са изцяло в духа на българската национална традиция и да отразяват познания за обичая Сурвакане. Всеки участник може да се включи само с по една изработена сурвакница. Към нея трябва да бъде прикачена и табелка с трите имена, годините, класа и училището на детето.

Сурвакниците ще бъдат оценявани от тричленно жури, в състав: етнограф от Регионален исторически музей – Търговище, художник от Център за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс и експерт от Община Търговище. Първите трима класирани ще получат предметни награди.

В рамките на конкурса ще бъде проведена и викторина с награди, а въпросите ще бъдат свързани с празника Сурваки.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>