Млади хора от Търговище и Шумен отбелязват Европейската година на културното наследство

В края на миналата седмица млади хора от Шумен и Търговище съпреживяха вълнения от досега с културното наследство на родния край.

По покана на шуменския Център „Европа директно” и клона в Търговище те решиха да отбележат „Европейска година на културното наследство”.

Информационните турове започнаха от Славейковото училище в Търговище. Там младежите писаха на пясък така, както са го правели преди много години техните връстници. Те научиха, че когато децата напредвали с подготовката, започвали да пишат с калем, а най-добрите – с перо и мастило.

След обяд участниците се разходиха до хижа „Младост” и древния град „Мисионис”.

Малко по-късно специалистите от Центъра запознаха учениците с проекта на Представителството на Европейската комисия в България и на Министерството на културата, наречен „Човешкото лице на културното наследство”. В него впечатленията на 27 европейци, избрали да живеят и работят в България, са отпечатани върху пощенски картички, които се разпространяват из цялата страна.

Гост на младежите беше Пламена Славчева, посетила много различни страни. Тя разказа за живота в чужбина и за срещите й с други култури. Младежите също споделиха впечатления и преживявания от пътувания извън страната по различни образователни програми или с родители. Бяха обсъдени и възможности за образование и реализация в чужбина.

На следващия ден гостоприемство показаха домакините от Шумен. Във Велики Преслав групата разгледа предметите от Преславското златно съкровище и изгледа документален филм за Двореца.

На финала младежите се сляха с карнавалното дефиле на Фестивала на плодородието в Шумен.

Инициативата стана повод за създаване на нови познанства и очакване за нови срещи между младежите от търговищките СУ „Свети Седмочисленици”, ПТГ „Цар Симеон Велики”  и шуменските „Йоан Екзарх Български”, ППМГ „Нанчо Попович” и студенти.

2018 г. е посветена на културното наследство, а девизът е: “Където миналото среща бъдещето”. Годината се отбелязва с множество културни събития, инициативи и проекти във всички държави от ЕС. Основната ѝ цел е повече хора да бъдат насърчени да откриват културното наследство на Европа и да взаимодействат с него.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>