Младежи от три държави обменят опит в Търговище

Заводът за производство на кабелни инсталации „Зенон“ посрещна гости от Франция и Италия. Визитата е част от европейски проект за прилагане на иновативни практики в областта на автотранспортната техника.elektro-3Проектът „E-day car – електромобилът на бъдещето“ е уникален по същността, обхвата и мащабите си. Той се осъществява в партньорство между Професионална техническа гимназия “Цар Симеон Велики” Търговище, института „Льомоние” в град Каен, Франция и техническия институт в италианския град Матера.

В продължение на 3 години учениците от трите учебни заведения разработват различни системи и доразвиват техническите параметри на електромобила „Renault ZOE“.

„За нас е гордост, че днес сме тук, точно в този завод, където се произвеждат инсталациите за колата „Renault ZOE“, която е свързващата част в този международен проект. Радвам се, че успяхме да го осъществим, но особено съм щастлив от това, че видях усмихнатите лица на учениците от Италия, Франция и България.“

– каза  директорът на института „Льомоние“ Даниел Гуи като уточни, че този проект е както технически, така и културен. По време на престоя в Търговище, 30-те ученици от Франция и Италия са гостували на своите връстници и техните родители и са успели да се докоснат до нашите културни особености – храна, начин на живот, празници и исторически забележителности.

erasmus

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>