Меги Терзиева участва в най-голямото световно туристическо изложение ITB Берлин

Младата жена представи древния български занаят гайтанджийство

Участието на Миглена Терзиева на ITB – Берлин, най-голямата туристическа борса в света, предизвика интереса и одобрението на участници и гости на приключилото тези дни събитие в панаирното градче на германската столица. Изложението се проведе от  7 до 11 март, а тази година България се представи на него за 50-и път.

„Страната ни е сред най-дългогодишните изложители и все по-уверено стои върху картата на модерните дестинации за културен туризъм.“, сподели Меги и добави, че според нея, това се дължи на факта, че показваме на света нещо уникално. „Ние, занаятчиите, съхраняваме нещо, което се е предавало поколения наред. И това ни крепи в съвременния забързан, технологичен свят, който непрекъснато се променя. Вярвам, че ще успеем да запазим частица от ежедневието на нашите предци – нещо, което е просъществувало и съхранило българщината.“

Миглена Терзиева е завършила Югозападния университет „Неофит Рилски” със специалност педагог-инженер. Впоследствие специализира в Техническия университет в София „Технология на облеклото“. Включва се и в квалификационен курс за запазване на старите занаяти и така се запознава с тънкостите на гайтанджийството. От няколко години, Меги е майстор гайтанджия към задругата на майсторите-занаятчии в България.

Днес  работи като учител в Първо СУ „Св.Седмочисленици“ в Търговище. Тя се занимава с деца със специални потребности и се старае, доколкото е възможно, да ги научи на сръчност и търпение при изработването на малки предмети.

През 2012г. участва в IX-тия Международен панаир на народните занаяти в Архитектурно-етнографския комплекс „Етър” и отнася Голямата награда в майсторската надпревара  „Гайтанджийството”.

Повече за Меги четете тук:

Млада жена от Търговище опазва многовековна традиция

 

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>