Кръстовден слага край на лятото

Смята се, че на Кръстовден денят и нощта се кръстосват, а слънцето започва да се приближава към зимата

Днес отбелязваме Кръстовден. Празникът се нарича още Водокръст, Неядка, Гроздоберник, Попова Коледа. Според народните вярвания на този ден лятото си тръгва.

Българската православна църква чества Въздвижение на Светия кръст Господен. Църковното предание разказва за Св. Елена, която била ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех.

Намерени са били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек.

Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Ерусалимска църква.

След страданията и Христовото разпятие, кръстът се превръща в знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява любовта и саможертвата, победата над злото, принадлежността към християнството. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. На този ден всеки трябва да пие от покръстената вода, за да изгони злото от себе си.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>