Капанци превзеха Сараево с автентичен фолклор

Самодейците показаха как се празнува Сирни Заговезни

Ансамбълът за изворен фолклор “Капанци” при Народно читалище “Искра 1893” в Поповското село Паламарца се завърна от участие в Международния фолклорен фестивал “Илиджа Интер фест 2018”. Фестивалът се провежда за първи път в столицата на Босна и Херцеговина – Сараево. В продължение на два дни самодейни колективи от Хърватска, Сърбия, България и Босна показаха на сцената красотата на родния фолклор.

Капанците от Паламарца заедно с хърцоите от село Чилнов, община Две могили, представиха България на фестивала като потомци на Аспаруховите българи, съхранили до днес фолклор от извора.

С особен интерес бе приет обичаят “Прошка” и представената от капанците обредност, свързана с почитания празник “Сирни Заговезни”.

Заслужено внимание получиха и автентичните костюми на самодейците от читалище “Искра” и организираната от тях изложба от старинни тъкани от бабините ракли.

Освен богатата културно-туристическа програма, подготвена от организаторите, на ансамбъла бе връчена и грамота за особен принос в организиране и провеждане на фестивала и за цялостното развитие и просперитет на Културен център “Илиджа” в Сараево.

Участието на “Капанци” е част от мероприятията, които читалището посвещава на 125 години от създаването му.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>