Започва второ издание на безплатен курс по програмиране в Търговище

За втора година в Търговище ще се проведе безплатен курс по програмиране за ученици и възрастни. Обучението е с обща продължителност осем месеца, с по две занятия седмично. Предназначено е за начинаещи и не се изискват предварителни умения по програмиране, а само базови познания по английски език, съобщи лекторът Емилиян Кадийски.

Курсът е практически ориентиран и крайната му цел е да подготви участниците за започване на работа в ИТ сферата. Кандидатстването за безплатния курс по програмиране става на сайта https://digitaltargovishte.org/train-devs.

Кадийски има над 10-годишен опит като програмист и преподавател по програмиране. Той е съосновател на “Враца софтуер общество” – организация, която през 2015 г. започна да развива ИТ индустрия във Враца от самото начало. И  може да се похвали, че към днешна дата има пет софтуерни компании, в които работят над 70 души.

В момента завършва първото издание на курса в Търговище и вече има софтуерна компания, която отвори офис в града – “Лудогорие софт”. Фирмата предоставя услуги по разработка на софтуер и работи основно по проекти за чужбина. Екипът е от 5 човека, основно участници в първото издание на курсовете по програмиране. Офисът се намира в Дома на науката и техниката (НТС), а плановете са екипът им да се разраства още до края на годината.

Инициативата за развитие на ИТ индустрия в региона е на новосформираната организация “Дигитално общество Търговище”. Освен курсове се организират и интересни събития като CodeWeek Търговище и Лудогорие Хак.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>