Журналистът Ваньо Стоилов представя първата си самостоятелна книга в Търговище

Интригуващото заглавие „Милиони стъпала към Бога“ е подсказано от слепия звънар Дечко Гърбатулов, който повече от половин век бие камбаните на храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка. Незрящият звънар е изчислил, че през годините е изкачил над седем милиона стъпала към камбанарията на храма. Това са неговите седем милиона стъпки към Бога.

Книгата на журналиста Ваньо Стоилов, който сега е кореспондент на вестник “24 часа”, но в годините 1985-1987 е работил и като кореспондент на вестник “Работническо дело” в Търговище, се нарича “Милиони стъпала към Бога” и е побрала 35 истории от неговия вече 40-годишен журналистически стаж.

Когато авторът е в Русе, за да разкаже историята на построeния от пионерчетата кораб “Радецки”, един от строителите на кораба го пита: “Защо се интересуваш от нас, ние вече сме овехтели хора!”.

Тъкмо за тези овехтели хора, които са ни нужни все повече в нашето объркано време, искам да пиша.

– казва сега Стоилов.

В книгата си той е подбрал истории, които не трябва да бъдат забравяни – за строителството на Паметника на свободата на връх Шипка и на Дома-паметник на БКП на връх Бузлуджа, за първото българско казино – това във Вършец, как е строен паметникът на Георги Бенковски в Копривщица, за потопената във водите на язовир “Жребчево” черква от изселеното заради язовира село Запалня…

В книгата се разказва както за прочути българи като Леда Милева, Павел Матев или Борис Христов, така и за съвсем обикновени хора като Емил Маринов от Тополовград, който навремето дошъл от Лом да гради Републиката на младостта в планината Сакар, а накрая се пенсионирал като дърводелец, майстор на ковчези.

Малцина знаят, че Маргарет Тачър е посетила Стара Загора през 1971 г. като министър на образованието на Великобритания, бившият френски премиер Жан Марк Еро е побратимил родния си град Сент Ерблен с Казанлък като негов кмет, а съветският ръководител Никита Сергеевич Хрушчов е бил в комплекса “Марица изток” през 1962 година.

Всичко това също е събрано в 320-те страници на книгата. Ценното в нея е, че съдържа и над 350 илюстрации.

Читателят ще открие Ямбол като летище на цепелини, Нова Загора като града, в който е създаден първият български велосипед  и новозагорското село Коньово като родно място на пророка Влайчо, чиято дарба на ясновидец била по-силна от дарбата на Ванга. Има, разбира се, и още, но кой автор си издава предварително всички тайни?

Представянето на книгата “Милиони стъпала към Бога” е на 29 май, сряда, от 18 часа в Регионална библиотека “Петър Стъпов”.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>