Европейската програма „Еразъм+” – възможност за хората от Търговище

В началото на тази година ПТГ ” Цар Симеон Велики” завърши успешно проект по програма „Еразъм”. Работата позволи на 60 ученици от Търговище да обогатят техническите, езиковите и културните си познания при посещения в различни технически училища в Европа. Търговищките ученици бяха в град Каен (Франция) и гостуваха на връстници в италианския  Матера. Същевременно 60 ученици от Франция и Италия дойдоха в България и посетиха техническата гимназия. Живяха в български семейства и се докоснат до нашата култура, история, образование и местен бизнес. Всичко това показа, че учителите от различните страни използват различни методи и работят в различни условия, но имат една обща цел. Тя окончава в това да подготвят младите хора за успешен живот и работа в обединена Европа.

В средата на годината Европейската комисия отличи Първо СУ „Свети Седмочисленици” в Търговище за постигнати високи резултати по програма Еразъм +. Признанието дойде за проекта за иновативно обучение “Активна, атрактивна и интерактивна европейска е-математика”. Той се реализира в партньорство със седем училища от Германия, Естония, Италия, Испания, Литва, Португалия, Франция и Хърватия.

В момента Регионална библиотека „Петър Стъпов”, заедно с още няколко от страната и с РБ в град Утрехт, Нидерландия, изпълняват проект „Знания, умения и иновации за повишаване качеството на неформалното образование в обществените библиотеки“.

През годините не един или двама наши съграждани се възползваха от възможностите, които дава „Еразъм” – един от най-успешните проекти на ЕС.

В началото това е възможност за обмен на студенти и преподаватели между университетите. Три десетилетия по-късно Програма “Еразъм+” подкрепя дейности в сферата на училищното образование, висшето образование, професионалното образование и обучение, образованието за възрастни, младежкия сектор. Програмата има за цел да изгради стабилни партньорства между образованието и бизнеса за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността, като същевременно насърчава заетостта, със специален акцент върху борбата с младежката безработица.

През 2014 г. програмата е кръстена „Еразъм+“. Тя е с период на действие до 2020г. Базира се на интегриран подход, гарантиращ ефективно взаимодействие между всички сектори в областта на образованието, обучението,  младежта и спорта.

Използваме повода да поговорим за това с Росица Василева – ръководител на Информационен център „Европа директно” – Шумен.

Кажете ни най-напред за името. Защо Еразъм?

Програмата “Еразъм” носи името на холандеца Еразъм Ротердамски – един от великите хуманисти, който между XV и XVI в. обикаля Европа и преминава граници с идеята за мир. “Еразъм” (на латиница ERASMUS – акроним от European Region Action Scheme for the Mobility of University Students). През 2014 г. програмата е кръстена „Еразъм+“.

Кога стартира програмата?

Програмата започва през през 1987 г. Тогава първите Еразъм-студенти тръгват от 11 държави – Германия, Белгия, Дания, Испания, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Холандия, Португалия и Великобритания. В първата година участват само 3200 студенти.

Първият български студент по програма „Еразъм” заминава през 1999 г.

Тази година „Еразъм” започна четвъртото си десетилетие. Какви са постиженията за изминалите 30 години от началото?

За 30-те години съществуване повече от пет милиона души са участвали в „Еразъм”. 3,3 милиона от тях са студенти. В началото само 134 български студенти участват в обучение и практика по Програмата. През 2016-2017 академична година техният брой е 2450.

Преподавателската мобилност в България започва с 142 преподаватели, а днес тя достига до повече от 800 преподаватели.

През първата година от България се включват само 10 висши училища. Сега техният брой е 47.

За целия период студентите от България са около 20 000, а повече от 13 000 са  преподавателите

Коя е най-предпочитаните дестинации за пътуване?

Дали заради Дон Жуан, дали от любов към странностите на Дон Кихот; дали заради жаркото слънце, или заради коридата, но най-предпочитана  дестинация е Испания. Българските студенти предпочитат университетите в Германия, Италия, Франция, Испания, Великобритания, Полша и Гърция. Предпочитани са инженерните науки, бизнес науките и мениджмънтът, стопанските науки, математиката и информатиката, социалните науки.

Кажете ни още някои любопитни факта за „Еразъм”

Според допитване Европейската комисия 27% от студентите, участвали в “Еразъм”, признават, че са срещнали партньора в живота си по време на престоя си в чужбина.

1 милион бебета се раждат и продължават връзките, създадени по програма „Еразъм”. Умберо Еко я описва като “сексуална революция” в Европа.

Програмата “Еразъм” е в основата на сюжета на френския филм “Испанско общежитие” на режисьора Седрик Клапиш, в който се разказва за младежи, свързали живота си благодарение на програмата за студентски обмен.

Първото поколение „Еразъм” вече изпраща своите деца на „Еразъм+”.

Очакваме с нетърпение новите търговищки постижения в „Еразъм+”.

А информационен център „Европа директно” – Шумен със своите сътрудници в област Търговище с радост ще помага, подкрепя, напътства всеки, който се нуждае от информация и консултации по темата.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>